Az MVM emelte az egyetemes szolgáltatóknak az áram árat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az MVM Trade Zrt. közel három százalékkal emelte meg a lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknak értékesített áram árát, a változtatás nélkül éves szinten mintegy 5,5 milliárd forint bevételkiesést kellett volna elkönyvelnie az MVM Trade-nek – közölte a cég.

A 2008. január elsejétől liberalizált árampiacon miniszteri rendelet határozza meg azt az árképletet, ami az MVM Trade és az egyetemes szolgáltatók közötti áramvásárlási szerződés induló ára volt.

A rendelet szerint az MVM Trade mint nagykereskedő a közüzemi célra értékesített földgáz árváltozásának időarányosan számított 25 százalékát érvényesítheti az egyetemes szolgáltatóknak eladott áram árában, az emelés 75 százalékát az állami tulajdonú áram-nagykereskedőnek le kell nyelnie – fejtette ki Tringer Ágoston az MVM Trade szóvivője. Szerinte az április elsejétől érvényes gázár kihirdetése óta az MVM részletes egyeztetést folytatott a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, és az áremelés tulajdonosi beleegyezéssel történt.