szerző:
hvg.hu

A héten megakadt az elmúlt időszak tőzsdei emelkedése. Innentől kezdve érdekes kérdés ismét, hogy az emelkedés csak az eső trend természetes korrekciója volt a részvényárak emelkedése, vagy trendforduló napjait éljük.

Ez a kérdés nem csak a részvénypiacokon, hanem a devizapiacon is nagy kérdés, így már nem is meglepő, hogy a kötvénypiacon is kételyek merülnek fel a befektetőkben a hozamok szintjének jövőbeli alakulását tekintve.

A korábbiakhoz hasonlóan a mostani korrekció is a fejlett piacok irányából terjedt a fejlődők irányába; a Fed kamatdöntését kísérő dokumentumból kiderül, hogy nem kívánják tovább lazítani a monetáris kondíciókat. A foglalkoztatás viszont nem javul, az infláció erősödik, miközben a növekedés nem akar beindulni továbbra sem. Ehhez képest – meglepő módon – az EU GDP növekedése még mindig erős, a német gazdaság rendkívüli bővülésének köszönhetően, de a bizalmi indexek is jó gazdasági környezetet mutatnak. Ez kissé furcsa – bár volt már rá példa -, így nem lennénk meglepve, ha a továbbiakban erős romlás lenne ezekben az adatokban is.

Devizapiac

A devizapiaci eseményeket a fent említett makrogazdasági folyamatok határozták meg. A dollár gyengülése egyenesen következett a rossz amerikai makrogazdasági adatok után.


Ezzel együtt a jó európai uniós adatok nem okoztak különösebben derűs hangulatot az öreg kontinensen, mivel az inflációs félelmek itt is elég markánsan megjelentek, sőt ezek a félelmek a feltörekvő piacok tekintetében is depressziót okoznak.

A dollár gyengülése azt jelenti, hogy az a sáv, amelyben az euró/dollár mozgott hosszú időn keresztül még mindig nem sérült, így tartani lehet attól, hogy a „zöldhasú” ismét a korábbi szintekre esik az euróval szemben. Ez a keresztárfolyam szint pedig a hosszabb trendeket tekintve akár 162, 1,63 is lehet, de az sem kizárt, hogy egy oldalazó mozgásba fordul a piac, ami nem éppen szívderítő dolog, ugyanis ez a sáv igen széles; 1,54-1,60…
Ma azt tudjuk mondani, hogy a dollár gyengülése és erősödése ugyanolyan erős lehetőség, így ebben a deviza-párban ma inkább kivárást javasolunk.

A hazai piacon meglepő események zajlottak le; a forint több mint két éves csúcsra emelkedett az euróval szemben, miközben semmi új információ nem jelent meg a makrogazdaságról, ami azt mutatná, hogy jelentős pozitív változás állt volna be a folyamatokban. A török jegybank kamatemelése, a szlovák korona erősödése, valamint a hazai jegybank kamatemelési várakozások azonban erősítették a forintot. Ezzel egy időben a forint olyan szinteket ért el az euróval szemben, ahol több milliárd euró értékű opciókat kötöttek a bankok különböző befektetési termékeik fedezeteként. Ha az opciók szintjeit megközelíti a jegyzés, a bankok zárják ezeket a pozíciókat, ami további forinterősödést indukál. Egyelőre csak egy ilyen szintet „ütöttek ki”, méghozzá 242,50-243 körüli szinteken. Innen a forint már gyengült, azért nem közelítettük meg a következő szinteket, de nem lehetetlen, hogy az MNB kamatdöntése után erre sor kerüljön. Amennyiben ugyanis az MNB emel, az olaj lehet a tűzre!


Pusztán piaci logika alapján arra számítunk, hogy a jegybank nem emeli meg a kamatot, így a forint nem erősödik tovább. De azt meg kell jegyeznünk, hogy az MNB-nek vannak más szempontjai is a döntése során, mint kizárólag a piaci logika.

Feltételezésünk szerint az euró/forint sávban marad (245-250) addig, amíg a feltörekvő piaci hangulatban nem áll be jelentős változás. Erre ma nem sok tényező utal, mégis érzésünk szerint akár komolyabb korrekció is jöhet. Az euró/japán jen és a dollár/japán jen is kiegyensúlyozott képet mutat, de a mai helyzetben a legkisebb negatív hír is nagy változásokat képes indukálni.

Ajánlásunk itt sem ad sok támpontot, mivel igen bizonytalannak ítéljük a helyzetet: kivárás!

Kötvénypiac (Oldaltörés)

Az Egyesült Államokban tovább tart a március közepe óta tartó hozamemelkedés, hiszen a befektetők a makrogazdasági helyzet romlása miatt nem találják jó befektetési terepnek – az egyébként történelmi kitekintésben még mindig alacsony hozamú – kötvényeket. A 10 éves államkötvények hozama ismét 3,90 százalék fölé emelkedett.

Európában a múlt hét elején átmeneti 4,20 százalékosra csökkenő hozamok ismét dinamikusan emelkednek: mára elérte a 10 éves állampapírok hozama a 4,40 százalékot.
Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy azokban a gazdaságokban – ahol egyébként a tőkebeáramlás pozitív egyenleget mutat – is csak stagnáltak a hozamok. De azokban az országokban, ahol makrogazdasági feszültségek vannak a hozamok emelkedést mutatnak.


A hazai piacon kiegyenlítet volt a kereskedés, a korábbi szintekről az egy és három éves papírok hozama csökkent, míg a többi lejárat inkább stagnálást mutat. Mi lesz a hozamok iránya a jövőben? Ha azzal számolunk (márpedig ezt feltételezzük), hogy az MNB változatlanul hagyja a kamatszintet, akkor továbbra is jó vétel a 3-5 éves szegmens. Ajánlásunk tehát az előbbi állampapírok vétele.

Részvénypiac (Oldaltörés)

Ajánlások
Állampapír piac:
Hazai: 3-5 év vétel
Fejlődő piacok: eladás
Vállalati kötvények: Eladás
Nemzetközi részvénypiac:
Orosz piac; vétel
Hazai részvénypiac: kivárás
Befektetési alapok:
Orosz részvényalapok vétele
A részvénypiacokat megtépázta az amerikai makrogazdasági adatok által indukált piaci depresszió. Korábban már arról cikkeztek a vezető gazdasági újságok, hogy részvény árak elértek a fair értékükhöz, így a kedvezőtlen adatok hatására logikus volt, hogy esés következzen. Ma az a kérdés, hogy tovább folytatódik-e a lejtmenet, vagy ismét egy kisebb (nagyobb) emelkedő periódus következik.

Véleményünk szerint a további esésnek nagyobb az esélye, mivel a makrogazdasági adatokban nem várunk – rövid távon – érdemi javulást. A korábban jó (pozitív) teljesítményt mutató tőzsdék is negatívba fordultak, igaz még így is felülteljesítették a korábban is gyengébb társaikat.


A BÉT sem volt kivétel ez alól. A csökkenő forgalom mellett a volatilitás is csökkent ugyan, de az árak lassan csorognak lefelé… A helyzet nem drámai, de ma nem látunk jó befektetési célpontot a hazai tőzsdén.
A nemzetközi piacokon továbbra is az orosz tőzsde ajánlható, de itt is most inkább csak a belépési pontokat érdemes keresni, mert lehet egy – átmeneti – korrekció. Ideális belépési pont lehet a 2350-2400 közötti szint, de csak abban az esetben, ha az olaj ára nem esik meredeken (inkább az összeomlás lenne a helyes kifejezés …).

Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok május közepére

A feltörekvő piacokon a helyzet a vártnál jobban alakult, a hazai piacokon azonban elbizonytalanodás látszik. A forint megállíthatatlanul erősödik az euróval szemben, amit viszont semmilyen hazai körülmény nem indokol. Nemzetközi szinten továbbra is az orosz piac a favorit.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok május második hetére

A piacokon meghatározó mozgásokat az euró/dollár árfolyam, az olajár, valamint az egyre inkább ezek hatása alatt álló részvénypiacok produkálták. Az olaj ára minden eddiginél magasabb szintekre emelkedett, ami komoly kétségeket ébreszt a gazdasági növekedés fenntarthatósága, valamint az infláció kordában tarthatósága tekintetében világszerte. Az elmúlt időszakban megindult piaci emelkedés kissé veszélybe került.

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Brutális megszorításra készül az Audi

Brutális megszorításra készül az Audi