szerző:
MTI

A kormány nem ragaszkodik – ahogy eddig sem – a költségvetési hivatal felállításához, más megoldást is elfogadhatónak tart a közpénzügyi szabályozás kétharmados támogatása érdekében.

Veres János pénzügyminiszter egy csütörtöki sajtótájékoztatót követően azt mondta, hogy már a törvényjavaslatok expozéjában is jelezte, három megoldást is elfogadhatónak tartanak. Akkor azt mondta: mivel a Fidesz takarékossági szempontból nem értett egyet egy szerinte nagy létszámú hivatal létrehozásával, ezért egy kisebb létszámú testületre, vagy csak egy személy megbízására, az Országgyűlés Költségvetési Főtanácsadójának kinevezésére is javaslatot tettek.

A közpénzügyi szabályozás tekintetében ne az intézményi forma legyen a szakítópróba, a kormány nyitott a kérdésben – hangsúlyozta Veres János.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában írt arról, hogy a pénzügyi tárca kész engedményeket tenni a Fidesznek a jövő heti újabb egyeztetésen a közpénzügyi törvényről való megállapodás érdekében.

A közpénzügyi törvénycsomag célja, hogy a kormányok végleg szakítsanak a választási évekre jellemző túlköltekezés gyakorlatával, amely miatt ezekben az években az államháztartási hiány gyakran elérte, vagy meg is haladta a GDP 10 százalékát – hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter a parlamentben május 20-án, amikor a T. Ház megkezdte a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról, az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosítás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló törvénymódosítási javaslat együttes általános vitáját.

Veres János kiemelte: a közpénzügyi reformmal a költségvetési gazdálkodás, a tervezés, a közpénzek felhasználásának olyan rendszere alakulhat ki, amely hosszú távon garantálja az egyensúly megőrzését, az eladósodás megállítását, és a gazdaság, az ország stabilitását.

A pénzügyminiszter reményét fejezte ki, hogy valamennyi politikai párt az ország érdekét, jövőjét tartja a legfontosabbnak, így 2/3-os többséggel, széleskörű konszenzussal fogadható el a törvény.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A költségvetési reform csökkenő esélye leminősítéseket hozhat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyan változatlanul elkötelezett az idei és a 2009-es költségvetési célok teljesítése mellett, a legutóbbi magyarországi belpolitikai fejlemények azonban még az eddigieknél is sebezhetőbbé tették a magyar gazdaságot a globális környezet és a befektetői kockázatvállalási hajlam változásaitól, és jelentősen csökkent a középtávú költségvetési reformok esélye, ami adósosztályzati leminősítésekhez vezethet, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott átfogó elemzésében.

MTI Gazdaság

Költségvetési Gazdálkodási Rendszer 12 milliárdból

Az államháztartásban milliárdos nagyságrendű megtakarítást is eredményezhet a Költségvetési Gazdálkodási Rendszer (KGR) alkalmazása, amely mintegy 12 milliárd forintos uniós és magyar forrásból épül ki - ismertette Veres János csütörtökön.

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége