szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni iparági elemzők szerint stratégiai szempontból "nem meglepő", hogy a Mol fel akarja vásárolni a horvát INA olajcég részvényállományának közkézhányadát, bár a finanszírozásnak nagy adósságrész esetén lehetnek adóskockázati besorolási hatásai.

Karl Nietvelt, a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő olajágazati elemzője kedden úgy nyilatkozott, hogy az S&P tanulmányozza a lehetséges költségkihatásokat és azok lehetséges finanszírozási módjait, arra az esetre, ha az ügylet "egyáltalán végbemegy".

Az S&P mindazonáltal nem tartja meglepőnek a Mol érdeklődését az INA többségi részesedése iránt, mivel "meglehetősen jól ismert tény", hogy amikor a Mol a kezdeti 25 százalékot megvette, már akkor is a többség megszerzése volt a célja.

Nietvelt nem kívánta kommentálni az ügylet esetleges adósbesorolási következményeit. Az Standard & Poor's – a világ legnagyobb hitelminősítője – 2005. szeptemberben adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t első vállalati minősítésként a Molnak.

Ehhez fűzött akkori elemzésében kiemelte: a Mol a független európai finomítók közül addig egyedüliként kapott befektetői fokozatot az S&P-től, amit a korlátozott versennyel jellemzett, erőteljes kiskereskedelmi pozíció és a finomítói tevékenységben érvényesülő, a nyugat-európai cégeknél számottevően jobb profitrés indokolt.

A Standard & Poor's 2006. áprilisban negatív figyelőlistára vette a magyar olajcéget, miután akkoriban ismertté vált, hogy a Mol átvételi ajánlatra készült az orosz OAO Udmurtneft olajtermelő vállalatra. Akkor az S&P azzal indokolta a lépését, hogy az Udmurtneft megszerzésének pénzügyi kihatása nagyobb és kockázatosabb lehet a vártnál.

Később azonban a cég levette a negatív figyelőlistáról a Mol besorolását, azzal az indokkal, hogy a cég akvizíciós kísérlete az Udmurtnyeftyre végül nem járt sikerrel. Ezzel együtt viszont a hitelminősítő negatív kilátást jelentett be a Mol osztályzatára, mondván: az Udmurtnyefty-próbálkozás mégis jelezte a magyar társaság "növekedési étvágyát".

A negatív kihatású figyelőlistára vétel a hitelminősítői gyakorlatban rövid időn belüli leminősítés kockázatára figyelmeztet; a negatív kilátás hosszabb időtávra szól, feloldása akár tényleges leminősítéssel, akár a kilátás stabilra történő visszajavításával is megtörténhet.

Az S&P 2006. decemberben végül ez utóbbi feloldási mód mellett döntött, azzal az indokkal, hogy a Mol "figyelemreméltó pénzügyi teljesítményt" ért el abban az évben.

Jelenleg is stabil kilátás érvényes a Mol "BBB mínusz" osztályzatára a Standard & Poor's listáján.

A Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege a tervezett INA-tranzakció kapcsán kiadott elemzésében ki is emelte, hogy a Mol elkötelezett e besorolás mellett, és emiatt a ház úgy látja, hogy a magyar olajcég rugalmassága az adósságból történő finanszírozás terén nagyon korlátozott. A Merrill Lynch szerint ugyanis ha az ügylet finanszírozásában nagy lenne az adósságrész, az jó eséllyel a Mol leminősítéséhez vezetne.

A ház ugyanakkor az eddigi jelzések alapján azt várja, hogy az ügylet – amelyről a cég londoni elemzői szintén úgy vélekedtek, hogy az "nem meglepő" – részvénycserés szerkezetű lesz.

A Citigroup londoni elemzése szerint mióta a Mol 2003-ban megszerezte az INA 25 százalékát, "keményen dolgozott" a vállalat átalakításán, különösen a finomítói részlegben, de nem tudott ellenőrző részre szert tenni, miközben az osztrák OMV "sikeresen konszolidálta a román Petromot".

A Citigroup elemzői is "aggályosnak" tartják, hogy meglesz-e a Molnak a pénzügyi rugalmassága az ellenőrző rész megszerzéséhez szükséges, a ház által a jelenlegi részvényárfolyam alapján 2 milliárd dollárra becsült befektetéshez, tekintve a sajátrészvény-vásárlásokat és a növekvő kitermelői beruházásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mol: vételi ajánlat INA-részvényekre

A Mol nyilvános ajánlatot kíván tenni az INA közkézhányadában lévő részvényeire - közölte a Mol a BÉT honlapján. A közkézhányad 30 százalék az INA-ban. A piac nem számított a bejelentésre.

MTI Gazdaság

Áttörés a Mol-INA ügyben: közel a megállapodás

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban