Támogatásokat vont meg Bulgáriától az Európai Unió

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több százmillió eurós uniós támogatástól eshet el Bulgária, ha nem lép fel a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. Brüsszel a romániai reformokkal sem elégedett, de ott lát haladást.

„A magas szintű korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc nem vezetett eredményre”, „Bulgária a mai napig képtelen bizonyítani, hogy bíróságai hatékonyan működnek”, „Erősödik a kudarcérzés a tagállamok között” – áll az Európai Bizottság (EB) szerdán kiadott, félévente esedékes, a bulgáriai közigazgatás, bűnüldözés, és igazságszolgáltatás helyzetéről kiadott soros jelentésében.

Bulgária ráadásul nem követte a tavalyi csatlakozás idején megfogalmazott brüsszeli ajánlásokat sem, így az alapvető problémák továbbra is fennállnak – mutat rá a jelentés.

Szófia ezúttal nem csak szóbeli figyelmeztetést kapott. Az uniós források szabálytalan kezelésére hivatkozva az EB több mint 850 eurónyi előcsatlakozási támogatás folyósítását is felfüggesztette és a PHARE keretében alig egy éve létrehozott négy végrehajtó ügynökségből kettőnek visszavonta a jogát az uniós pénzalapok kezelésére.

A szokatlanul kemény hangú értékelés Bulgária mellett Romániát is értékelte. Utóbbi esetében azonban a bizottság „lassú, de biztos haladásról”, „szerény, de bátorító kezdetekről” beszél.

A jelentésről bővebben a HVG legfrissebb számában olvashat.