MNB: 2010-re kell elérni a 3 százalékos inflációs célt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétéves időhorizonton, 2010-re kívánja megvalósítani a jegybank a kormánnyal közösen a 3,0 százalékos inflációs célt - jelentette be hétfőn közös tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A korábbi, 2005 augusztusában meghatározott középtávú inflációs cél szintén 3,0 százalék volt, plusz/mínusz egy százalékos hibahatár mellett.

Az éves átlagos infláció 2006-ban 3,9 százalék, 2007-ben 8 százalék volt, az idén az MNB prognózisa szerint 6,3 százalék, jövőre 4,1 százalék lesz.

Mind a jegybankban, mind a Pénzügyminisztériumban felmerült szakértői szinten a 3,0 százaléknál alacsonyabb illetve magasabb inflációs cél kitűzése, a két intézmény vezetője azonban csak a 3,0 százalékos inflációs célról tárgyalt - felelte újságírói kérdésre egybehangzóan Simor András és Veres János.

A most ismételten kitűzött 3,0 százalékos inflációs célt a lehető legnagyobb gazdasági növekedés mellett kell megvalósítani - hangzott el a tájékoztatón.

A dezinflációt csak akkor lehet megvalósítani, ha a társadalom különböző rétegei ebben együttműködnek - hangsúlyozta Simor András.

Az inflációs célt legkésőbb három év múlva, vagy az eurózóna előszobájának tekintett ERM-II rendszerbe belépéskor szükséges felülvizsgálni - jelezte Veres János.