Gyurcsány és Simor elégedett a frakcióvezetőkkel való megbeszéléssel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc és Simor András is elégedett a parlamenti pártok frakcióvezetőivel való egyeztetésen elhangzottakkal. Ez derült ki a kormányfő és a jegybankelnök közös sajtótájékoztatóján, a csütörtöki megbeszélés után.

Simor András és Gyurcsány Ferenc a parlamentben.
Elégedettek a hangnemmel
© MTI - Kovács Attila
Az összefogás megtörtént, és az a legfontosabb – kezdte sajtótájékoztatóját a kormányfő, aki hangsúlyozta: ha támadás éri a magyar pénz- vagy a tőkepiacot, akkor egyetlen szempont van, megvédeni mindenáron. Az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság elérte a régiót, és amikor már látták ennek első jeleit, a kormány a jegybankkal együttműködve sikeres lépéseket tett, hogy megvédje az ország érdekeit.

Gyurcsány Ferenc szerint a csütörtöki támadás ereje miatt még éjszaka eldöntötték, hogy a korábbiaknál határozottabb lépéseket kell tenni, hogy megüzenjék mindenkinek: Magyarország nem tűri, ha támadják bankjait, betéteseit, befektetőit, devizáját.

Úgy értékelte, a résztvevők a kormány által javasoltakkal, az iránnyal, a szándékkal alapvetően egyetértettek, ebben nyitottak voltak. „A találkozót, annak hangnemét, irányát sikeresnek gondolom. Ilyenfajta közös fellépéssel, nemzeti összefogással megmutathatjuk, hogy nem hagyjuk magunkat” – jelentette ki.

A kormányfő kitért rá, hogy ilyen helyzetben nem szabad költekezni, az államnak nem szabad lemondania adóbevételről. Ha jövőre látjuk, hogyan éljük túl ezt a pár hónapot, akkor dönthetünk, hogy ha van szabad forrás, akkor azt adó- vagy hiánycsökkentésre fordítjuk.

Simor András azt mondta: nagy megelégedéssel állt fel az asztaltól, mert úgy érzi, talán valami elkezdődött az országban. Kár, hogy addig kellett rá várni, amíg ilyen súlyos helyzetbe kerültünk. Nagy dolog, hogy olyan embereknek, akik sok mindenről mást gondolnak, néhány alapkérdésben sikerült egyetérteniük – tette hozzá a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki azt is leszögezte, hogy bankárként szkeptikusnak kell lennie, kitart-e ez az egyetértés a pártok között a részletek megbeszéléséig. Simor szerint az MNB azon lesz, hogy megvalósuljanak a javaslatok, és akkor azt lehet mondani, hogy valami nemcsak elkezdődött, hanem az ország más útra lépett. Ez egy sokkal sikeresebb jövő felé vezet bennünket – vélekedett.