Gyurcsány a Financial Timesnak: 2010-ig csatlakozni lehet az ERM-II.-höz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Magyarország a 2010-ben esedékes következő választások előtt csatlakozhat az euróövezeti belépés előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerhez – mondta a Financial Timesnak Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő a londoni gazdasági napilapnak adott interjúban azt mondta: ha a nominális feltételeken túl minden lényeges körülmény kedvező lesz, akkor csatlakozni kell a rendszerhez. Londoni feltörekvő piaci elemzők azt sem tartják lehetetlennek, hogy Magyarország akár jövőre csatlakozhat az ERM-II.-höz.

A BNP Paribas bankcsoport nemrégiben azt jósolta, hogy Lengyelország valószínűleg 2009 elején belép az átváltási mechanizmusba, és a lengyel példa a magyarokat is arra sarkallhatja, hogy gyorsítsák az eurócsatlakozási folyamatot.

A BNP Paribas elemzői szerint a magyar hatóságok megvárják, amíg az árfolyam stabilizálódik. A ház ezt figyelembe véve azzal számol, hogy Magyarország 2009 második felében lép be az ERM-II. rendszerbe.

A Goldman Sachs befektetési bankcsoport londoni elemzői is azt valószínűsítették nemrég, hogy ha sikerül elfogadtatni a jövő évi költségvetést, és ha az infláció tovább lassul, az ERM-II.-beli tagság Magyarország számára is lehetséges lesz "valamikor 2009-ben".

Gyurcsány Ferenc a jelenlegi piaci helyzetről azt mondta a csütörtöki Financial Timesnak: tárgyalt a magyar pénzügyi szektor vezetőivel és a jegybankkal, s az a közös vélemény alakult ki, hogy a globális pénzügyi felfordulásnak talán nem lesz nagyon közvetlen hatása a magyar gazdaságra. A helyzet azonban az elmúlt héten változott, a piaci bizonytalanságok hatással vannak a hazai piacokra – mondta a kormányfő, aki az energiapolitikában óvott a konfrontációtól, mondván: Magyarország nem tudja csökkenteni sebezhetőségét úgy, ha szűkíti az Oroszországgal fennálló kapcsolatokat.