Decemberben megállt a tőkekivonás a befektetési alapokból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A befektetési alapokba tavaly decemberben 14,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a piaci teljesítmények pedig 3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát, összvagyonuk így egy hónap alatt 0,7 százalékkal nőtt, december végén 2526 milliárd forintot tett ki – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Tavalyi összesen 664 milliárd forinttal, 20,8 százalékkal csökkent a befektetési alapok vagyona, 2007 végén még 3160 milliárd forintot tett ki az összvagyon.

Az összvagyon növekedésében jelentős szerepet játszott, hogy az év utolsó hónapjában hét új zártkörű alap indult, így az ilyen típusú alapok vagyona 25 százalékkal 193 milliárd forintra bővült, ami már a teljes vagyon 7,6 százalékát éri el. A legtöbb pénzt decemberben a pénzpiaci alapokból vonták ki a befektetők, míg az ingatlanalapokba tőkét helyeztek el, igaz ez utóbbiak vagyonát a negatív hozamok jelentősen csökkentették.

Az előző hónapban, novemberben 130 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetési alapokból és további 7 milliárd forint vagyoncsökkenést okoztak a piaci teljesítmények. Októberben rekord mértékű volt a tőkekivonás, 275 milliárd forintot tett ki, a piaci teljesítmények pedig további 111 milliárd forinttal csökkentették az összvagyont.

A pénzpiaci alapokból közel 30 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők decemberben, míg a hozamok 8,7 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona így 2,3 százalékkal, 878 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapokba 3,6 milliárd forint új tőke érkezett, az alapok vagyonát ugyanakkor 13 milliárd forint hozamveszteség csökkentette. Vagyonuk decemberben 2,4 százalékkal csökkent, a hónap végén 383 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 15,2 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona 2,9 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 70 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A garantált alapok vagyona 0,9 százalékkal nőtt, december végén 513 milliárd forint volt, ami az összvagyon 20,3 százaléka. A közel 300 millió forint friss tőke egy decemberben indult új alap hatása, ugyanakkor a piaci teljesítmények is 4,1 milliárd forinttal növelték a garantált alapok vagyonát.

A részvényalapok decemberben több mint 10 milliárd forint új tőkét vonzottak, míg a piaci teljesítmények közel 5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A vagyon így 2,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, december végén 224 milliárd forintot tett ki.

A vegyes – kötvényeket és részvényeket is tartalmazó – alapok vagyona 1,9 százalékkal 109,5 milliárd forintra csökkent. Decemberben 3,6 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a hozamok pedig 1,4 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A kötvényalapok vagyona 0,4 százalékkal csökkent közel 7 milliárd forint tőkekivonás és 6,3 milliárd forint hozam egyenlegeként. Vagyonuk december végén 158,5 milliárd forint volt.

A származtatott alapok vagyona december végén 35 milliárd forintot tett ki, az előző hónaphoz képest 5,3 százalékkal nőtt. A hónap során az alapok 1,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak, míg a hozamok 500 millió forinttal növelték a vagyont.