Tovább estek a mezőgazdasági termelői árak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrártermékek termelőiár-szintje novemberben 22,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, míg az első tizenegy hónapban 1,2 százalékkal esett vissza a bázishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közlemény szerint novemberben a növényi termékek árszínvonala 39,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké pedig 4,1 százalékkal nőtt. Január-novemberben a növényi termékek árszínvonala 13 százalékkal esett vissza, míg az állati termékeké 14,8 százalékkal emelkedett.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 októberében 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007 novemberében 35,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 60,2 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 9,4 százalékkal növekedett. Az agrártermékek 2007 első tizenegy havi, az előző év azonos időszakához viszonyított 21 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 39,3 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 2,6 százalékos emelkedéséből adódott.

A KSH adatai szerint tavaly novemberben a gabonafélék termelői ára az előző év novemberéhez viszonyítva 46 százalékkal esett vissza. A búza felvásárlási átlagára ebben a hónapban kilogrammonként 32 forint volt, miközben az első félévre jellemző magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor lecsökkent 37,5 forintra. Eközben a kukorica ára augusztusban 35,5 forint volt kilogrammonként, majd novemberre 24,3 forintra mérséklődött.

A KSH adatai alapján az olajos növények termelői ára novemberben 13,4 százalékkal csökkent az előző év novemberéhez képest, ezen belül a napraforgómag átlagára a nyári, 100 forint feletti árszinttel szemben novemberben 79,7 forint volt. A burgonya termelői ára az előző év azonos hónapjához mérten 27,9 százalékkal csökkent, míg a zöldségfélék termelői ára 2008 tizenegyedik hónapjában 2007. novemberhez viszonyítva 5,5 százalékkal esett vissza. A KSH szerint ebben az időszakban a jelentősebb súlyú termékek közül a sárgarépa ára csak csekély mértékben, 0,3 százalékkal, a zöldpaprika ára ennél erősebben, 7,6 százalékkal mérséklődött.

A gyümölcsök 62,3 százalékos termelőiár-csökkenését ebben a hónapban főként két termék határozta meg. Az egyik az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagymértékű növekedése következtében 79,4 százalékkal mérséklődött 2007. novemberhez képest. Az alma felvásárlási ára novemberben kilogrammonként 11,8 forint volt, döntő mértékben az ipari felhasználásra kerülő termék áralakulásának hatására. A másik jelentős súlyú termék a borszőlő volt, amelynek termelői ára 30,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői árainak 11,1 százalékos növekedése főleg a vágósertés árának 25,1 százalékos, valamint a vágóbaromfi és a vágómarha árának ennél jóval kisebb, 0,2 százalékos, illetve 0,9 százalékos emelkedéséből adódott. Az állati termékek árainak 6,1 százalékos csökkenésén belül a 2007. novemberihez viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 2,4 százalékkal nőtt, míg a tejé 9,5 százalékkal csökkent.

Tavaly január-novemberben a gabonafélék termelői átlagára 20,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az ipari növények ára az év első tizenegy hónapjában 10,2 százalékkal haladta meg a 2007. január-novemberit. A burgonya ára ugyanebben az időszakban 13,6 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 8,8 százalékkal nőtt, míg a gyümölcsöké 25 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához mérten.

A vágóállatok termelői árai 14,5 százalékkal nőttek a 2007. január-novemberihez képest. A KSH szerint jelentős, 15,7-16,7 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető a vágóbaromfinál, illetve a vágósertésnél. Az előző év első tizenegy hónapjához képest az állati termékek termelői árai átlagosan 15,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a tej termelői ára 16,3 százalékkal, az étkezési tyúktojásé pedig 14 százalékkal.