Katasztrofális kárt okozott a gázhiány Bulgáriának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Katasztrofális kárt okozott a bolgár gazdaságnak az orosz gázhiány - nyilatkozta még hétfőn a bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter a Reutersnak.

Petar Dimitrov nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy a gázhiány miatti közvetlen kár milyen mértékben fogja vissza a balkáni ország gazdasági növekedését. Hozzátette ugyanakkor, hogy munkahelyek szűnnek meg, csökken az ország bevétele és zsugorodnak a piacai. A bolgár gázfogyasztás 96 százalékát fedezik az orosz szállítások, amelyek január 6-án álltak le.

A miniszter azt mondta, hogy annak a 250 nagy iparvállalatnak, amelynek a gázellátását felfüggesztették vagy korlátozták, 170 millió leva (113 millió dollár) közvetlen kára keletkezett. A tényleges veszteség ennél jóval nagyobb lehet azáltal, hogy elveszthetik exportpiacaikat, tette hozzá.

A gázválság előtt a szakértők azzal számoltak, hogy Bulgária idei gazdaságnövekedése nem éri el a 2-3 százalékot az elmúlt évek 6 százalékot meghaladó üteme után, mivel jelentősen visszaesett a gazdaság hajtóerejét adó belső fogyasztás.

Az Európai Bizottság hétfőn kiadott gazdasági előrejelzése szerint idén 1,8 százalékkal nő a bolgár GDP.