A kelet-európai leányokat szelektívebben támogathatják az anyabankok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

A nemzetközi hitelminősítő a nyugati tulajdonú kelet-európai bankok helyzetét mérte fel a jelenlegi gazdasági klíma közepette. Az elemzés szerint a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki.

A Moody's szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.

A nyugat-európai bankok zömének több leányvállalata van a térségben, és előfordulhat, hogy "gondosan mérlegelni fogják" ezek stratégiai jelentőségét, az eddig végrehajtott befektetéseket, a várható nyereséget és az országkockázatot. A bankok a várt kockázat/megtérülés rátától függően nyújtanak tőkeellátást leányvállalataiknak, így különösen azokban az országokban jelentősek a lefelé ható kockázatok, amelyek valószínűsíthetően nagyon gyenge, vagy éppen negatív növekedést produkálnak középtávon, áll a Moody's elemzésében.

A cég az általa befektetési szintű szuverén adósosztályzattal ellátott térségi országok közül a balti köztársaságokat, Magyarországot, Romániát és Bulgáriát sorolta a legsebezhetőbbek közé, megjegyezve ugyanakkor, hogy olyan, viszonylag kis külső adósságú országok is nyomás alá kerültek, mint Ukrajna, Kazahsztán és Oroszország.

A Moody's a múlt héten vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a baltiak közül Litvánia és Észtország adósosztályzatait, azon véleménye alapján, hogy a sokk mérete miatt a két ország gazdasági modelljei szerkezeti szintű sérüléseket szenvedhettek.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén ebben a hónapban leminősítette Oroszországot és Ukrajnát, ez utóbbi lépést azzal indokolva, hogy az ukrán pénzügyi rendszerre ható, felerősödött feszültség és az IMF-program végrehajtásának sikerét fenyegető egyre nagyobb kockázatok miatt növekszik az ukrajnai banki és valutaválság kialakulásának veszélye.

Oroszország esetében a Fitch a nyersanyagár-zuhanás kihatásaira és az adósság-refinanszírozási kockázatokra hivatkozott.

A Moody's keddi elemzése szerint a jelentős keleti érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankok zöme hat országban - Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Svédországban - működik. E bankoknál összpontosul a Kelet-Európával szembeni teljes nyugat-európai banki követelések 84 százaléka.

Hitelezői szempontból az osztrák bankrendszer a leginkább érintett, mivel az ausztriai banki követeléseknek csaknem a fele Kelet-Európával szemben áll fenn, írja a Moody's elemzése.