szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hét nem hozott döntő változást, a piaci mozgások viszont egyes befektetőket akár komolyan elgondolkodtathattak. A töretlen optimizmust ugyanis a héten megjelenő makrogazdasági adatok egyáltalán nem támasztották alá, sőt, inkább az a megközelítés látszik indokoltnak, hogy a piacok túlértékeltek, és éppen ezért ideje lesz egy méretes korrekciónak. Mire figyeljünk a héten?

A heti makrogazdasági adatok rendre elmaradtak a várakozásoktól, de amire különösen érzékenyen reagáltak a befektetők, azok az USA munkaerő-piaci adatai voltak. Mára ugyanis bizonyossá vált, hogy az államok érdemben nem tudják tovább bővíteni kiadásaikat, ezzel élénkítve a gazdaságot; most a fogyasztókon lenne a sor, hogy emelkedő kiadásaikkal megteremtsék a stabil növekedés alapjait. A foglalkoztatási helyzet romlása viszont azt mutatja, hogy a fogyasztók továbbra sem képesek növelni kiadásaikat. A legjobb példa erre, hogy miután az Egyesült Államokban kifutott a roncsautóprogram, a személyautók értékesítése kétszámjegyű visszaesést szenvedett el. A kereslet tehát csak alacsonyabb árszint mellett élénkül, ami arra utal, hogy a kedvezmények kifutása után a „normál” árszint mellett legfeljebb a fogyasztás mai szintje tartható, vagy akár további nagymértékű visszaesés is következhet. A fogyasztás további mérséklődése pedig a vállalati eredményekre hat negatívan, ahol már eddig is komoly feszültségeket tapasztalhattunk. Legalábbis ami a tőzsdei árazást és a vállalati nyereségeket illeti.

Devizapiac

Az EUR/USD az 1,48-as szint érintése után csökkenő irányt vett fel, miután a tőzsdék négy napon át szünet nélkül estek.

Mint korábban már említettük, a dollár egyre inkább carry trade szerepet tölt be a rendkívül alacsony kamatszint miatt, így a kockázatos eszközök értékvesztése a dollár alapon felvett hitelek tömeges visszafizetését eredményezi, ami dollárkeresletet támasztva a zöldhasú erősödését idézi elő. Ennek ellenére jól látható, hogy a hosszú távú emelkedő trend nem sérült, sőt a keresztárfolyam egészen az 1,44-es szintig eshet anélkül, hogy a fennálló trend sérülne.

Ebben a helyzetben kivárást javasolunk mindaddig, amíg az árfolyam el nem éri az 1,44-es szintet. Itt már jó vételi lehetőség kínálkozik, de fontos figyelemmel kísérni a tőzsdék mozgását is. Amennyiben a tőzsdék a már korábban kialakult – és továbbra is fennálló – szintek közötti oldalazásban marad, az EUR/USD devizapár bátran vételre ajánlható.

A hazai piacon érdekesen piaci helyzet alakult ki, mivel a forint annak sem gyengült, hogy a kockázatos eszközök iránti kereslet némileg csökkent. Ennek oka az lehet, hogy az MNB 50 bázispontos kamatvágása után a piaci szereplők továbbra is meg vannak győződve arról, hogy további kamatvágások következnek, illetve, hogy a hazai makrogazdasági folyamatok a régión belül egyre inkább felértékelik a forintban denominált eszközöket. Talán szerepe lehet az erősödésben annak is, hogy az S&P a Magyarország besorolására a kilátást negatívról stabilra változtatta, ami egy későbbi felminősítés irányába tett első lépés lehet. A hatás azért esetleges, mert az S&P értékelése a másik két vezető hitelminősítő értékeléséhez képest gyengébb hitelbesorolást jelent.


Az euróval szemben egyre szűkebb sávban, és egyre kisebb árfolyam-ingadozás mellett kereskednek a forinttal. A 270-es szint alatt továbbra is erős vételi nyomás tapasztalható, ugyanakkor a 275-ös szinthez közelítve már alábbhagy az érdeklődés. Ennek oka az lehet, hogy a hazai piacon továbbra is nettó tőkebeáramlás figyelhető meg, bár ennek a tőkének csak kis része jelenik meg a kötvénypiacon, inkább a bankközi piacon landolnak a befektetések. Ez azt jelzi, hogy továbbra is inkább csak a spekulatív szándékkal befektető külföldiek aktívak, az úgynevezett végbefektetők továbbra is óvatosak maradnak.

A továbbiakban arra számítunk, hogy a 265-275-ös sávon belüli oldalazásba lép a forint az euróval szemben, tehát a voltilitás emelkedik, de az általános piaci trend érdemben nem változik. Ajánlásunk tehát EUR/HUF vétel a 265-ös szint közelében, pozíciózárás pedig a 275-ös szint közelében.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

A fejlett piacokon nem történt érdemi változás, így véleményünk sem változott; a kibocsátás emelkedése és az állami kiadásokat finanszírozók pénzügyi erejének csökkenése miatt a kereslet/kínálat aránya előbb-utóbb akár jelentős romlást szenvedhet, ami egy nagyobb hozamemelkedésben jelentkezhet. Ezért a fejlett kötvénypiacokon nem ajánlunk befektetéseket.

A hazai piacon a múlt héten már kisebb korrekciót láthattunk, de érdemben nem változtak a hozamok. A külföldi befektetők a hozamgörbe végén található – 5 év feletti lejáratok – állampapírokban eladóként jelentek meg, de egyelőre nem mutatkozik érdemi elmozdulás. A hazai befektetők tehát képesek felszívni a kínálatot. Abban az esetben, ha komolyabb eladási hullám indul meg, erre nem számíthatunk, a hosszú lejáratok esetében egy nagyobb hozamemelkedés sem kizárható. Ehhez persze jelentős változásnak kellene beállni a befektetői magatartásban, illetve a forint eszközök iránti bizalom terén.Mivel jelenleg nem lehet megmondani, hogy a piaci hangulat mikor változik meg olyan módon, hogy az érdemi hatást gyakoroljon a piacra, a mai hozamszinteket pedig túlzónak tartjuk, ezért ezúttal a rövid hazai állampapírok tartását javasoljuk.

Részvénypiac (Oldaltörés)

A nemzetközi piaci hangulat továbbra sem változott: az eddig kialakult sávokon belül folyik a kereskedés annak ellenére is, hogy a vezető indexek négy napig folyamatos esésben voltak. A támaszszintek nem sérültek, ráadásul pénteken, amikor a kereskedés indítása után nagy esés alakult ki az amerikai piacokon, a forgalom élénkülése mellett jelentős napon belüli emelkedés alakult ki. Lehet, hogy túlértékeltek a részvények, de látni kell, hogy az alacsony kamatok miatti túlzott likviditás fenntartja a kialakult trendeket. Már csak azért is, mert a részvények melletti egyéb alternatív befektetések ma nem kecsegtetnek kiemelkedő hozamokkal. Az olajpiac gyakorlatilag hetek, hónapok óta nem vesz fel trendszerű irányt, az arany az 1000 dolláros szint körül szintén megfeneklett, a korábbi összetett termékek piaca pedig jelentősen beszűkült, hiszen éppen ezen termékek (például a különböző kockázatok újracsomagolásával képzett termékek) bukása volt a válság első kézzelfogható jele.

Így nem marad más, mint hogy a befektetők az alacsony kamatokat biztosító kötvények helyett a nagyobb hozam reményében a részvények felé fordulnak, ami miatt előfordulhat, hogy az egyedi vállalati eredmények, illetve a makrogazdasági folyamatok romlása, illetve alacsony szinten való stagnálása mellett is erősen emelkednek a részvényárak. Ebben a helyzetben egyszerűen nem lehet megmondani, hogy mikor szakad vége a fennálló folyamatoknak, nem elehet előre jelezni a várható eseményeket, mivel ma nem látunk olyan tényezőt, amely gyökeres változást okozhatna.

A hazai piac – erős betagozódása miatt – a fejlett piacokon tapasztalt jellemzőket mutatja: oldalazásban van a piac egésze, az egyes egyedi részvények sem mutatnak jelentősen eltérő viselkedést. Ennek oka természetese ugyanaz, mint a fejlett piacok esetében: a likviditás mozgatja a részvényárakat.Az index továbbra is a korábbi lokális maximum, és az új csúcs közötti tartományban mozog, és várakozásaink szerint ez a mozgás fogja jellemezni a közeli napokat is. Mint említettük, a részvénypiacok mozgását a likviditás, és nem a fundamentumok határozzák meg, kivárást javasolunk mindaddig, amíg határozott trend nem alakul ki.


Ajánlás
Devizapiac:
EUR/USD:
vétel: 1,44, eladás: 1,48
EUR/HUF:
vétel: 265, eladás: 275
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
USA részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Orosz részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Egyéb feltörekvők: meglévő részvények eladása, kivárás
Hazai részvénypiac:
Meglévő részvények eladása, kivárás, kizárólag spekulatív befektetések
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Bukás és Bugár után új elnököt választott a Híd-Most

Bukás és Bugár után új elnököt választott a Híd-Most

Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal

Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal

Egyre több a felesleges pajzsmirigyrák-diagnózis – veszélyre figyelmeztet a WHO

Egyre több a felesleges pajzsmirigyrák-diagnózis – veszélyre figyelmeztet a WHO