Moszkva nem szállít olajat Minszknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszország a hétvégén felfüggesztette olajszállításait a fehérorosz finomítókba, mivel nem sikerült megegyezni a 2010-es olajszállítások árazásáról. A Lengyelországba és Németországba Fehéroroszországon keresztül irányuló olajszállítás zavartalan - közölték olajkereskedők.

Az olaj január 1-je óta nem folyik Fehéroroszország felé, de a két fehéroroszországi finomítónak - a Naftannak és a Mozyrnak - egy hétre elegendő feldolgozható olajkészletei vannak.

Az orosz és fehérorosz illetékesek szombaton kezdték újra tárgyalásaikat Moszkvában az új árszerkezetről, hogy ezzel elkerülhető legyen egy újabb árvita, amely az európai fogyasztókat is érintené.

Minszk ismét a tranzitdíjak emelésével fenyegetőzik, tonnánként 45 dollárra, megtorlásul azért, mert Moszkva azt követeli, hogy Fehéroroszország teljes egészében fizesse meg az exportvámot a finomítóiba érkező nyersolajra.

Fehéroroszország napi 400 ezer hordó orosz olajat kap a Barátság (Druzsba) vezetéken keresztül. Németország olajfogyasztásának 15 százalékát, Míg Lengyelország a háromnegyedét kapja a vezetéken.

Fehéroroszország területén korábbi adatok szerint 70 millió tonna orosz olaj haladt át a Barátság kőolajvezetéken keresztül lengyel és német finomítókba, valamint a vezeték déli leágazásán keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra.

Utoljára 2007 januárban robbant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, amikor a Barátság vezetéken időlegesen le is állt az olajszállítás.

Csúcson az orosz olajkitermelés

Szintén vasárnapi hír, hogy a Szovjetunió összeomlása utáni időszakban tavaly hozta felszínre a legnagyobb mennyiségű olajat Oroszország: a megelőző évhez képest 2009-ben 1,5 százalékkal, napi 9,925 millió hordóra nőtt a kitermelés. Ágazati elemzők ugyan 2008-hoz képest növekedést vártak, de azt nem, hogy a 2007-es szintet is átlépi a kitermelt mennyiség a világ vezető olajtermelőjénél.

Az orosz energiaügyi minisztérium által közzétett adatok szerint 2008-ban 9,78 millió, 2007-ben 9,87 millió hordó volt a napi olajkitermelés. Az idei évre a tavalyihoz képest csak 1,1 százalékos növekedést várnak. 

Ugyanakkor a német Der Spiegel azt jelentette, hogy legnagyobb európai gazdaság, a német is rekord mennyiségű orosz olajat használt fel tavaly: az első tíz hónapban 2,9 százalékkal nőtt az orosz olaj importja 2008-hoz képest, így a teljes német nyersolajimport 35 százaléka származott Oroszországból. Ugyanakkor a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) országaiból származó olajimport jelentősen, 10,7 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakával összevetve.