Matolcsy magához rendelte az APEH elnökét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lezárult a nemzetgazdasági miniszter által az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) a Malév egy korábbi köztartozása miatt indított vizsgálat. Matolcsy György a vizsgálat eredményei miatt hétfő kora reggelre magához rendelte az APEH elnökét, Szikora Jánost − közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nemzetgazdasági miniszter hétfő reggel 8 órára rendelte magához az APEH elnökét. Matolcsy György azért hívja be Szikora Jánost, hogy ismertesse vele a még június 18-án elrendelt vizsgálat megállapításait. Ennek részleteiről azonban egyelőre nem nyilatkoznak a tárcánál.

A nemzetgazdasági miniszter azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön: az APEH elnöke jogszerűen állíttatta-e le a Malév köztartozásának behajtását. A nemzetgazdasági miniszter a további lépésekről az APEH elnökének meghallgatása után dönt − áll a közleményben.

A Magyar Nemzet június 17-i számában azt írta, hogy két évvel ezelőtt jogsértő módon akadályozta meg az adóhivatal elnöke a Malév köztartozásának behajtását. Az APEH ezt még aznap határozottan cáfolta. A lap azt írta: a légitársaság 1,17 milliárd forint járulékkal tartozott az államnak, ezt az összeget 2008. október 13-ig kellett volna kifizetnie. Mivel a több mint egymilliárd forint nem érkezett meg az adóhivatalhoz addig az időpontig, így a szervezet három nappal később, október 16-án megindította a végrehajtást. Ennek keretében a Malév valamennyi, összesen hét banknál vezetett számlájára inkasszót bocsátottak ki.

A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a tetemes összeg azért nem kerülhetett végül az államkasszába, mert Szikora János, az APEH elnöke megakasztotta a folyamatot. Szikora a lap szerint október 18-án elnöki levélben arra adott utasítást, hogy további intézkedésig vonják vissza a Malévval szemben kiadott inkasszókat.

Az adóhatóság azonban azt közölte, hogy az APEH nem engedett el adótartozást a Malévnek. Ismertették: 2008 októberében azonnali beszedési megbízást adott ki az APEH a Malév valamennyi bankszámlájára, mert a légitársaság a korábban részére biztosított fizetési halasztási kötelezettségének nem tudott eleget tenni. Ennek végrehajtását a Malév kérelmére felfüggesztették, de azt a cég néhány héttel később maradéktalanul teljesítette.

"Az állami adóhatóság sem akkor, sem a későbbiekben nem törölt el a Malév adótartozásából egyetlen forintot sem" − fogalmaztak. Az inkasszók kibocsátásáról értesülve a Malév vezérigazgatója még aznap beadványban kereste meg az APEH elnökét, amelyben kérte a fizetési kedvezmény további meghosszabbítását, s a még hatályossá nem vált inkasszók visszavonását. A kérelemben a légitársaság menedzsmentje felhívta a figyelmet arra, hogy az azonnali beszedési megbízás komoly működési nehézségeket okozhatott volna a légitársaságnál, mivel az intézkedés a légitársaság valamennyi számlájának forgalmát − annak technikai sajátosságai miatt − blokkolta volna, így bizonyos ideig nem adott volna lehetőséget a számlafizetések teljesítésére.

A világgazdasági válság kirobbanása és az ennek következtében csúcsosodó általános üzleti bizalomvesztés időszakában egy ilyen rendkívüli intézkedést nehezen viselt volna el a légitársaság. Az adóhatóság mindenkori célja az adótartozás minél hatékonyabb beszedése, ugyanakkor az adófizetők védelme − hívta fel a figyelmet az APEH. A menedzsment tájékoztatása szerint a kérelem beérkeztekor már folyamatban lévő magyar-orosz kormányközi tárgyalások előrehaladott állapotban voltak, ami a légitársaság finanszírozási hátterének stabilizálásában kulcsfontosságú szerepet játszott. Az állami adóhatóság elnöke intézkedésével lehetővé tette, hogy a Malév rendkívüli sürgősséggel előterjesztett kérelmét az adóhatóság érdemben meg tudja vizsgálni − állt a közleményben.
 
A gazdasági válság, amely a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP-nél is nagyobb mértékben mérsékelte az adóbevételeket, az adóhatóságok számára is új kihívást jelentett. Szikora János ennek kapcsán korábban többször hangsúlyozta: a tisztességes adózók védelmében a válság közepette is küzdeni kell az adócsalások ellen. Ugyanakkor az adóhivataloknak is érdekük, hogy segítsék az adózókat, hiszen − mint fogalmazott − "nyírni kell a birkát, nem levágni".

Szikora János májusban, a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén rámutatott: a gazdasági válság hatása az adóbevételeken és az adóhátralékok összegén is érződik, a befizetett társasági adó csökkent, ami azt jelzi, hogy a vállalatok eredménye visszaesett. Az adóhatóság elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: az APEH teljesíti jogszabályban foglalt kötelességét, de a gazdasági válságra tekintettel kell lennie, ezért inkább engedélyez részletfizetést, halasztást, mint hogy felszámolásba taszítsa a vállalkozásokat. Hozzátette: míg tavaly a felszámolások száma emelkedett, az APEH által kezdeményezetteké csökkent.