Bizalmatlan a piac a nyugat-európai állampapírokkal szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az elmúlt év legrosszabb teljesítményét produkálta augusztusban az iTraxx SovX Western European index, amely 15 nyugat-európai ország államadósság kötvényeinek biztosítási díját méri.

Az iTraxx SovX Western European index azt jelzi, hogy mennyibe kerül egy nyugat-európai államok kötvényeiből alkotott kosár biztosítása (Credit default swap, CDS). A mutató értéke a hétfői kereskedésben 159 bázispont körül mozgott a hónap eleji 112,5 után. A gyengülés legfőbb oka az európai államadósság-finanszírozás körül ismét felerősödő piaci nyugtalanság.

A nyugat-európai index az eurózóna bővítés előtti 11 országának (Finn-, Francia-, Görög-, Ír-, Német-, Olasz-, Spanyolország, Ausztria, Belgium, Hollandia, Portugália) valamint Dánia, Svédország, Norvégia és az Egyesült Királyság állampapírjait veszi figyelembe.

Az ilyen piaci derivatívák biztosításként működnek egy állampapír nem-teljesítésének esetére. A vevők között egyaránt megtalálhatók kockázatcsökkentési szándékkal fellépő befektetők, ahogy országok, vagy vállalatok ellen fogadó spekulánsok is.

A mutató egy bázispontos változása azt mutatja, hogy 1 000 dollárral változott egy 10 millió dollár értékű, 5 év futamidejű kötvénykosár biztosítási díja.

Az indexnek 2009 szeptemberi bevezetésekor 50 bázispont volt az értéke. A legmagasabb napi záróértéket május 7-én, több mint 169 ponton vette fel, közvetlenül az Európai Unió és az Európai Központi Bank közös mentőcsomagjának bejelentése előtt.

Az augusztus 30-i kereskedésben a hasonló módon képzett közép-európai index (iTraxx SovX CEEMEA) értéke 214 volt. E mutató értéke 2009 februárjában megközelítette a 750-es szintet is.