Selmeczi: várjuk a kormány további lépéseit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyugdíjvédelmi megbízott azt mondta: várják a kormány nyugdíjvédelmi programra vonatkozó további lépéseit.

Selmeczi Gabriella erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek szerdán, hogy Orbán Viktor kormányfő kedden este az RTL Klub híradójában a magányugdíjpénztárakról egyebek mellett azt mondta: az állam "többet oda pénzt már nem fog átutalni". A nyugdíjvédelmi megbízott hangsúlyozta: az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatban az szerepel, hogy átmenetileg, a jövő év végéig irányítanak át a magánnyugdíjpénztárakból a harmincmilliárd forintot az állami rendszerbe.

Korainak nevezte a miniszterelnök kijelentésével kapcsolatos kérdéseket. Várjuk a kormány további lépéseit a nyugdíjvédelmi program keretében - jelezte a fideszes képviselő, majd hozzátette: "bármi lehet". Selmeczi Gabriella kiemelte, nagyon sok köztisztviselő, szakértő és munkatárs dolgozik azon, hogy ne csak most, hanem a további törvényjavaslatokban is érvényesüljön az az alapelv, amely szerint "senki sem járhat rosszabbul". Példaként a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe átlépést szabályozó törvényjavaslatot említette.

A Parlamentben is téma volt

A magánnyugdíjpénztárak jelenleg rendkívül magas működési költségek mellett is kockázatosabban és pazarlóbban működnek, mint az állami intézményrendszer - mondták a Fidesz vezérszónokai szerdán, a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összevont általános parlamenti vitájában. Szatmáry Kristóf szerint a magánnyugdíjpénztáraknak akkor lenne létjogosultságuk, ha az állami nyugdíjrendszernél magasabb éves hozamot tudnának garantálni, az intézetek ezzel szemben összességében mindössze 1 százalék alatti hozamot tudnak felmutatni az elmúlt 12 évről.

A jelenlegi rendszerből kizárólag a magánnyugdíjpénztárak szűk vezetősége profitál, míg a 3,2 millió tag rosszabbul jár, mintha az állami nyugdíjrendszerbe utalná a járulékát, ezért a jövőben meg kell teremteni annak a törvényes lehetőségét, hogy az átlépni kívánok veszteségek nélkül térhessenek vissza az állami rendszerbe - fejtette ki a kormánypárti politikus.

Selmeczi Gabriella emellett azt is hangsúlyozta, hogy a magánnyugdíjpénztárak a befizetések 5 százalékát működési költségként, további 0,8 százalékát pedig vagyonkezelői díjként számolják el, így a pénztártagoktól évente összesen mintegy 40 milliárd forintot vonnak el. Kiemelte: nem tartják igazságosnak, hogy korábban úgy írták elő a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot, hogy ezzel egy időben nem garantálták annak kiemelkedő hasznosságát. A Fidesz szerint csak egy erős állam lehet képes a gazdasági válságok által előidézett hozamcsökkenések kivédésére, vagyis csak egy állami nyugdíjbiztosító képes kiszámítható és biztonságos nyereséget termelni a jövő nyugdíjasainak - mutatott rá Selmeczi Gabriella.