A világ legnagyobb gyémántbányája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz állam tulajdonában lévő Alrosa lehet már a második éve az idén is a világ legnagyobb gyémántbányája, megelőzve a korábbi években első helyen álló dél-afrikai De Beers céget. Az orosz cég annak köszönheti kiváltságos helyzetét, hogy a kormány a válságos időkben vásárlásokkal támogatta a vállalatot.

Az Alrosa az idén 33,76 millió karátra növeli kitermelését az előző évi 32,8 millióról, jövőre további 2 százalékkal 34,44 millióra tervez bővíteni. A gyémánteladásból származó bevételei 2011-ben elérik a 3,53 milliárd dollárt, ami 3 százalékkal több az ideinél. A De Beers - amelynek Dél-Afrikán kívül Kanadában, Botswanában és Namíbiában vannak érdekeltségei - az idén 31 millió karátnyi gyémánt kitermelését várja a tavalyi 24,6 millió után. 

Az Alrosát az orosz kormány tavaly 30-35 milliárd rubellel (körülbelül 1 milliárd dollárral) támogatta drágakövek vásárlásával, és segédkezett a cég 3,6 milliárd dolláros hazai és külföldi adósságának átalakításában is. Az Alrosa adja az orosz gyémánttermelés 97 százalékát és a világtermelés negyedét, és bányászata a fő bevételi forrása Jakutföld 950 ezres lakosságának. Az Alrosa exportjának több mint fele hagyományosan az Egyesült Államokba irányul.

A De Beers részvényeinek 45 százaléka az Anglo American bányatársaság, 40 százaléka a dél-afrikai Oppenheim család, 15 százaléka a botswanai kormány tulajdonában van.