Varga Mihály: megszűnnek a különadók, az ÁKK vesz fel hitelt az önkormányzatoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tervek szerint a jövőben az Államadósság Kezelő Központon (ÁKK) keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok annak érdekében, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átlátható legyen – mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki budapesti rendezvényén, ahol a kormány gazdasági lépéseit elemezte.

Az államtitkár a tervezett intézkedést részben azzal indokolta, hogy 2010-ben a tervezett 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiány azért nem teljesül, mert a kormányzati szektor 3,3 százalékos hiányához hozzáadódik az önkormányzati szektor 0,9 százalékos deficitje, így 4,1-4,2 százalék lehet a végleges eredményszemléletű hiány.

A cél az, hogy az önkormányzatok csak olyan hitelt vegyenek fel, amellyel beruházást finanszíroznak, és a beruházás majd többletbevételt hoz az önkormányzatnak – mondta Varga Mihály, hozzátéve: Nagy Britanniában is egy központi szervezet veszi fel az önkormányzati kölcsönöket. Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az önkormányzatok működési költségeiket, azaz folyó kiadásaikat fedezzék a kibocsátott kötvények révén – hangsúlyozta az államtitkár. A Széll Kálmán Tervet ismertetve Varga Mihály elmondta: a tervezett egymillió új munkahely idővel azért válhat realitássá, mert például a hasonló népességű uniós országokban jelenleg 1,1 millióval több foglalkoztatottat mutat ki a statisztika.

Lakatos Péter, a Videoton vezérigazgatója hozzászólva a témához, a korábban megszűnt iparágak egy részének, így a könnyűiparnak, például a gépkocsikárpit-gyártás újraindításának lehetőségéről beszélt. A potenciális magyar munkaerő képzettségének megfelelő termelést kell segíteni, olyanokat, amelyek a jelenlegi munkanélkülieket is képesek foglalkoztatni – tette hozzá az üzletember.

A kormány takarékossági tervei között a gyógyszertámogatás átalakításáról beszélt az államtitkár, amelynek keretében a gyógyszerkassza jelenlegi 380 milliárd forintos évi kiadását egyharmaddal szükséges csökkenteni. Míg az OECD-országok átlagában az állam és a lakosság együttes gyógyszerkiadásai a GDP 1,5 százalékát teszik ki, addig Magyarországon közel egy százalékponttal magasabb ez az arány - érvelt.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke szerint Magyarország versenyképességének javítását az innováció gyorsításával lehet elérni. Amíg az USA és a Távol-Kelet országai a GDP 3-4 százalékát fordítják innovációra, addig az EU átlaga 1,9, Magyarországé viszont csupán 0,9 százalék - figyelmeztetett az MGYOSZ elnöke az MTI tudósítása szerint.

Az Index ugyanakkor felhívja a figyelmet Varga Mihály számos más kijelentésére is. Idézik tőle, hogy: "A kormány kitűzött egy 3,8 százalékos hiánycélt, azt mondtuk, ezt tűzzel-vassal el fogjuk érni. A központi költségvetés 3,3 százalékos lett, azzal számoltunk az előző évek alapján, hogy az önkormányzati rendszeré 0,4-0,5 százalék lesz. Valójában azonban az önkormányzati szektor hiánya 0,9 százalék volt, így az ország 2010-es GDP-arányos deficitje 4,2 százalék körül lesz" – mondta Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár egy csütörtöki fórumon. Ahogyan fogalmazott, ez azt jelenti, hogy "egy kis feketepontot begyűjtöttünk", mivel nem tudtuk teljesíteni a vállalásunkat.

Az Index megállapítja, hogy a kormány részéről ez az első hivatalos megerősítése annak, hogy nem sikerült teljesíteni a tavaly GDP-arányos deficitcélt.  Az ugyanakkor nem derült ki Varga szavaiból, hogy az uniós módszertannak megfelelő, úgynevezett eredményszemléletű, vagy az úgynevezett pénzforgalmi szemléletű hiányra gondolt-e. Ha utóbbiról beszélt, akkor az előbbi a korábbi hírekben már megjelent 4,4-4,7 százalékos szinten lehet.

Varga Mihály a portál tudósítása szerint arról is beszélt, hogy az előző kormány által vállalt irreális deficitcél elérése miatt volt szükség tavaly a különadók bevezetésére. A miniszterelnökségi államtitkár szerint a kormány egyértelművé tette, hogy ezek átmeneti közterhek, amik 2013-ban megszűnnek.

Az államtitkár azt is kifejtette, Magyarország miért marad ki a versenyképességi paktumból. Azért, mert akkor feladnánk az egyetlen versenyelőnyünket, az adórendszert. "Persze, lehet azt mondani, hogy Magyarország különutas politikát folytat", de az adók miatt nekünk érdemesebb ezt választani, és "ha majd abban a kategóriában leszünk, mint Németország, Franciaország, akkor jöhet az adóharmonizáció" – írja az Index.

Hozzászólások