"A frank az eróövezeti válság foglya" - tovább erősödhet a frank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Még tovább erősödhet a svájci frank és akár paritásba is kerülhet az euróval, vagyis előfordulhat, hogy 1 euró pontosan 1 svájci frankot ér - vélik a Raiffeisen osztrák bankcsoport elemzői, akik szerint "a frank az euróövezeti adósságválság foglya".

Az euró kedden történelmi mélységbe süllyedt frankkal szemben, az eurót 1,09620 frankon is jegyezték. Az euró bevezetése óta 1,10 frank alatti euró jegyzésre nem volt példa, alig egy héttel korábban pedig még 1,18 frank körül mozgott a 17 uniós tagország közös devizájának árfolyama. A Raiffeisen Research keddi devizapiaci kommentárja szerint akár az 1:1-es arány, a paritás is elérkezhet, ráadásul "hamarosan", ha ismét elmérgesedik az euróövezeti adósságválság. "Ez pedig ijesztő rendszerességgel, néhány havonta megtörténik, és újra bekövetkezhet, ha például Olaszországban komolyabb gondok adódnak az államadósság finanszírozásával" - áll az elemzésben. 

Fundamentálisan - a svájci gazdaság helyzetét, teljesítményét és képességeit tekintve - 1,30 frank körüli euró árfolyam volna indokolt, mégis előfordulhat, hogy az euróval szemben középtávon a paritás körüli helyzet lesz a jellemző, ez lesz az egyensúlyi szint, különösen akkor, ha nem sikerül a piacokat meggyőző megoldást találni a nagyobb euróövezeti tagországok - elsősorban Olaszország és Spanyolország - finanszírozási problémáira. Ezért aztán "a frank az euróövezeti államadósság-válság foglya", a svájci deviza árfolyamának alakulása attól függ, hogy miként kezelik a krízist, és a válság minden egyes újabb hulláma újabb mélypontra taszíthatja az eurót a frankkal szemben - olvasható a Raiffeisen Research elemzésében.