Örülhet a világ legnagyobb gyógyszercége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Enyhén, éves szinten 5,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az amerikai gyógyszergyártó óriás Pfizer nyeresége - közölte a vállalat kedden. A Pfizer részvényeivel ennek ellenére 0,63 százalékos csökkenéssel, 18,89 dolláron kereskedtek a Wall Street-i tőzsdenyitás utáni percekben.

A társaság tájékoztatása szerint a vállalat nyeresége az előző évi 2,48 milliárd dollárról, azaz részvényenként 31 centről 2,61 milliárd dollárra, azaz részvényenként 33 centre nőtt. A Pfizer, amely értékesítéseit tekintve a világ legnagyobb gyógyszergyártója, árbevétele 1 százalékkal 16,98 milliárd dollárra esett.

Az egyszeri tételek nélkül számított részvényenkénti eredmény az egy évvel korábbi 61 centről 60 centre csökkent az áprilistól júniusig terjedő időszakban. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 59 centes részvényenkénti eredményre és 16,98 milliárd dolláros bevételre számítottak.

A társaság megerősítette az idei évre vonatkozó eredményelőrejelzését, ám piaci vélemények szerint nehézségek elé nézhet, mivel novemberben lejár az első számú termék, a Lipitor koleszterincsökkentő kizárólagos értékesítési joga az Egyesült Államokban. A hasonló kanadai, és már országokra érvényes jogok elvesztése eredményeként  a gyógyszer értékesítéséből származó árbevétel 8 százalékkal 2,59 milliárd dollárra esett vissza.