Oszkó: "nagyobb lehet a hiány, mint amit Matolcsyék állítanak"

Oszkó: "nagyobb lehet a hiány, mint amit Matolcsyék állítanak"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Klubrádió
Tetszett a cikk?

Nem a Bajnai-kormány idején, hanem most történik a hamisítás - mondta a volt pénzügyminiszter a Reggeli Gyorsban. Oszkó Péter szerint akár 200 milliárddal nagyobb lehet a hiány, mint amit Matolcsyék állítanak. A lesújtó második negyedéves GDP-adatnak pedig semmi köze az euró-frankválsághoz, hanem a rossz magyar gazdaságpolitika következménye, és a feketeleves még hátravan.

Oszkó Péter a Klubrádióban elmondta, a pluszban keletkezett hiány 100-200 milliárd forint lehet, de az eddigi költségvetési lyuk is lényegesen magasabb, mint a kormány által emlegetett 100 milliárd. Túl vagyunk egy 250 milliárdos zároláson, az áfatörvény miatti büntetés 200 milliárd, és erre jön rá a második negyedéves GDP-adat, amiből fakadóan valószínűleg rosszabb növekedés és rosszabb adóbevétel várható - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

"Folyamatosan arról beszél a kormány, hogy ez a válság az euróválság következménye, ami nem igaz, mert az igazi frankerősödés csak júliustól kezdődött. A második negyedéves GDP-adatnak ehhez semmi köze, az az általános globális lassulás rossz magyar kezelését tükrözi. Az euróválság hatásai csak most következnek, a harmadik negyedéves adatokban - mondta Oszkó Péter. Még az se biztos, hogy minden negatívumot láttunk, továbbiak is jöhetnek - tette hozzá.

Oszkó Péter
©

Nem igaz, hogy 7 százalék volt a költségvetési hiány, nem igaz, hogy a Bajnai-kormány hamis számokat hagyott volna hátra, mert a számok pontosan levezethetők az átadás-átvételi dokumentációkból. "Mi folyamatosan prognózist készítettünk; ha Matolcsy szerint hamisítottunk, akkor nem tudom, minek nevezzem a 2011-es költségvetést" - mondta Oszkó Péter.

Ahogy az új kormány megérkezett, beszüntette a kalkulációkat, semmiféle prognózist nem tett közzé, semmit nem mutatott be a számokból, csak állította, hogy óriási feszültségek vannak, de azt elfelejtette bemutatni, hogy az óriási feszültségek azért is vannak, mert pl. az adócsökkentéssel egy csomó bevételt engedett ki a költségvetésből, meg azért is, mert úgy felborogatta a forintárfolyamot és a kamatpályát, hogy jóval drágább lett az ország finanszírozása.

Azért történik a hamisítás, mert ezeket a tételeket, amelyekkel a Fidesz maga rongálta a 2010-es költségvetést, Matolcsy György elfelejtette bemutatni, Nagyvonalúan megfeledkezett róla, csak nagy számokat mond - mondta Oszkó Péter. Arról nem is beszélve, hogy már a 2012-es költségvetésről kellene beszélnie a kormánynak. Tudjuk, hogy hol folyt el az adóbevétel: pl. a politikai célú vagyonadóztatással, az egykulcsos adó rossz időben, rossz struktúrában történő bevezetésével. Százmilliárdos bevétel nem várható a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának megemeléséből - tette hozzá.