Változhatnak a második görög mentőcsomag feltételei

Változhatnak a második görög mentőcsomag feltételei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meglepő volna, ha megváltoznának a feltételek az első görög mentőcsomag újabb részletének kifizetéséhez, nem lenne ugyanakkor meglepő az, ha a július 21-én elfogadott második mentőcsomag kritériumrendszerén módosítanának - mondta Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank-csoport éves rendes közgyűlésén tartott pénteki sajtótájékoztatón Washingtonban.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre kivárnak.

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke nem kívánt reagálni, kollegája, a holland jegybankelnök Klaas Knot korábbi nyilatkozatára, amelyben nem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét. A Financieele Dagbladnak adott interjúban úgy fogalmazott: a fizetésképtelenség az "egyik lehetséges forgatókönyv". "Nem mondanám, hogy Görögország nem mehet csődbe" - tette hozzá.

A két német közgazdász egyetértett abban, hogy a világgazdaság növekedési ütemében tapasztalt visszaesés nem olyan veszélyes, mint amilyennek sokan hiszik. Schäuble úgy fogalmazott: a lassulás "nem olyan drámai", míg Weidmann szerint a gazdasági helyzet "sokkal jobb, mint az üzleti hangulat", bár elismerte, hogy a gyenge üzleti hangulat már hatással van a reálgazdaságra.

A jegybankelnök leszögezte ugyanakkor, hogy az újabb német kormányzati költekezéssel járó gazdaságösztönzést követelők nem ismerik fel helyesen a gazdasági helyzetet, mivel az kevés hatással lenne a Németország környéki gazdaságokra. "A pénzügyi segélycsomagokkal csak időt lehet nyerni, de nem jelentenek középtávú megoldást" - fogalmazott a Bundesbank elnöke.

©

A pénzügyminiszter hasonlóan vélekedett: "ha egyetértünk abban, hogy a válság egyik legnagyobb oka a közpénzügyekbe vetett bizalom hiánya, akkor a válságot nem lehet azzal kezelni, hogy felerősítjük ezt a problémát".

Mindkét szakember elutasította a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az európai bankok gyors újratőkésítésére irányuló javaslatát. "Az európai bankok feltőkésítésére való általános felszólítás nem segít" - mondta Weidmann, aki hangsúlyozta, hogy az európai bankok sokkal jobb helyzetben vannak, mint 2008-ban.