Szabó M. István
Szabó M. István

A Paksi Atomerőmű korábbi vezetője kiborította korábbi munkatársait, mert a nyugalmazott mérnök leírta: Magyarországon be kell fejezni a nukleáris energiatermelést. A szakmán belülről ilyet nálunk még nem fogalmaztak meg.

A Polgári Szemle nem kifejezetten energetikai szaklap, ám évek óta rendszeresen közli Petz Ernőnek, a paksi atomerőmű nyugalmazott vezérigazgatójának e témakörben születő gondolatait, melyek nyilvánosan észlelhető reakciót eddig nemigen váltottak ki. A legfrissebb lapszámban megjelent "Mi van, ha mégsem igaz?" című írása azonban kiverte a biztosítékot. Az Energiapolitika 2000 Társulat például, ahol Petz alapító tag és korábban alelnök is volt, egyenesen egy MTI-hez eljuttatott közleményben határolódott el a szerzőtől.

Hogy mit írt Petz Ernő, az atomenergia-termelés egykori élharcosa, ami így felháborította eszmetársait? Ez utóbbival kapcsolatban érdemes Petzet pontosan idézni: "Az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy az atomerőművek építésével és üzemeltetésével az ember már a képességei határát kísérti, ezért jó lenne még idejében abbahagyni." Petz szerint ezt igazolják a biztonsági előírások, a betartatásukra léterhozott szervezetek, és ezt bizonyítják az erőművekben lévő többszörös biztonsági rendszerek. "Csak mindezekkel együtt lehet (?) garantálni a nukleáris biztonságot" – írja Petz, aki szerint az előírások és követelmények most Fukusima után újra szigorodni fognak. "Úgy gondolom, hogy a kockázat túl nagy, és haszontalan minden egyéb kockázattal az összehasonlítás" – összegez a paksi atomerőművet 1991 és 1994 között irányító Petz Ernő.

A Paksi atomerőmű
©

Hasonló megállapítást idehaza az atomenergetikai szakmán belülről még nem tett senki. A hvg.hu-nak nyilatkozó Kaderják Péter odáig jutott, hogy az atomerőmű építése állami beruházásként túl nagy kockázatot jelent, az energetikai államtitkár, Bencsik János szerint pedig a politikának egyelőre pusztán a paksi reaktorok üzemidő-hosszabbításáról kell gondolkodni, minden más nem aktuális.

Miközben a fukusimai katasztrófa óta Amerikától Franciaországig, Japántól Németországig jó néhány szakember, illetve elemző világgá kürtölt Petzéhez hasonló állásfoglalást, Magyarországon még az atomenergia jövőjéről sem nagyon alakult ki nyilvános diskurzus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával