Gyengített az S&P a spanyol bankrendszer besorolásán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenöt spanyol bank besorolásait rontotta, és a spanyol bankrendszer egészét is gyengébb országkockázati csoportba sorolta át hétfőn a Standard & Poor's, azzal összefüggésben, hogy a cég nemrégiben leminősítette Spanyolország szuverén adósi osztályzatát is az euróövezet kilenc tagállama esetében egyszerre végrehajtott tömeges osztályzatrontás keretében.

Az S&P hétfő este Londonban bejelentette, hogy nyilvántartásában az eddigi 4-es kockázati csoportból az 5-ösbe került át a spanyol bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

A Standard & Poor's által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati és támogatási besorolásokkal, de rendszerint közvetett hatással van azokra.

A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es. A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor's banki országkockázati besorolási módszertanában.

A spanyol bankrendszert érintő hétfői intézkedést az S&P a spanyol szuverén besorolás múlt havi rontása mellett azzal indokolta, hogy magas kockázatokat lát a rendszerszintű finanszírozásban, miután a spanyol bankok már a múlt év közepe óta - amikor a szuverén adósságválság intenzívebbé vált - csak korlátozott mértékben férnek hozzá a finanszírozási piacokhoz.

A Standard & Poor's közölte azt is, hogy megítélése szerint a spanyol bankok jövedelmezősége középtávon a történelmi visszatekintésű átlagszint alatt marad, tekintettel a magas hitelkockázati tartalékolásra. A cég szerint mindez ronthatja a spanyol bankrendszer versenyképességi dinamikáját.

A Standard & Poor's január közepén Spanyolországgal együtt összesen kilenc euróövezeti tagállamot minősített le, arra a véleményére hivatkozva, hogy az addig hozott válságintézkedések nem elégségesek a valutaunió pénzügyi problémáinak kezeléséhez. 

A hitelminősítő a januári tömeges osztályzatrontás keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.

Spanyolország hosszú és rövid távú szuverén besorolása "AA mínusz/A-1 plusz"-ról "A/A-1"-re romlott, és az új osztályzatokra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. A hosszú futamidejű spanyol államadós-osztályzatokat a Standard & Poor's két fokozattal rontotta.