Lehúzza a rolót az Erste magánnyugdíjpénztára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését 2012. július 1-jével.

A hazai nyugdíjrendszer második pillérét jelentő magánnyugdíjpénztárakat érintő kedvezőtlen, tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit. Mivel az új szabályozás értelmében a magánpénztári befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének. Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható - közölte Mohr Lajos, az Erste Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a pénzintézet hétfőn délután kiadott közleményében.

Az Erste NYugdíjpénztárnál 66 285 tagból 2390 maradt a tavaly januári államosítás után, ami alig haladja meg a törvényben meghatározott 2 ezres küszöbértéket. A pénztáraknak a második csapás tavaly év végén jött: a parlament úgy döntött, hogy megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíj, és a munkavállalók havi járuléka az állami nyugdíjkasszába folyik be 2012. január 1-jétől. Emiatt a pénztárak bevétel nélkül maradtak.

Az Erste Nyugdíjpénztár február 28-ig levélben tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.

Az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt, bővíti tevékenységét - írja az Erste közleménye.

Hozzászólások