Nem lazítanak a költségvetési szigoron Bulgáriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bulgária államháztartási hiánya januárban 38 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A bolgár pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ez részben az áfabevételek emelkedésének köszönhető, és annak, hogy a kormány szigorúan betartja a költségvetési célokat.

A balkáni ország az Európai Unió legszegényebb tagja, ugyanakkor az egyik legkevésbé eladósodott, és azt tervezi, hogy az idei GDP-arányos államháztartási deficitet 1,3 százalékra szorítja a tavalyi 2,1 százalékról.

A pénzügyminisztérium közlése szerint jottányit sem engednek a  költségvetési fegyelemből, befagyasztva tartják a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket, hogy csökkentsék a hiányt a 2010. évi 4 százalékról.

A minisztérium adatai szerint januárban a költségvetés bevétele 13,4 százalékkal, kiadása 2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A kormány 2,5-3 százalékos idei gazdaságnövekedéssel számol, de elemzők szerint a bővülés várhatóan nem haladja meg az 1,4 százalékot, mert a kiviteltől jelentősen függő gazdaságot komolyan sújtja az euróövezeti válság. 

Szimeon Djankov pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kormány által vártnál szerényebb gazdaságnövekedés sem okozna gondot, mivel az idei költségvetés kialakításakor 1 százalékos GDP-növekedést vettek alapul.