NGM: ott volt Matolcsy az Ecofin január 24-i ülésén

NGM: ott volt Matolcsy az Ecofin január 24-i ülésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem volt szavazás az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsában január 24-én a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban. A tanács, vagyis az Ecofin belső szabályzata szerint nem lehet szavazást kérni egy adott kérdésben, ha ahhoz az érintetten kívül más országtól nem szólnak hozzá – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közleményében.

Matolcsy Györgyöt az MSZP-ből kérdezték az Ecofin január 24-i ülésével kapcsolatban. Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője hétfőn közleményben emlékeztetett kérdéseikre, „az Orbán-kormány szelektív memóriájára” hivatkozva. Az MSZP arra volt kíváncsi, hogy Matolcsy György részt vett-e a január 24-i ülésen, vagy ha nem, akkor ki képviselte Magyarországon. Ha pedig ott volt, akkor hogyan foglalt állást a magyar kormányt elítélő javaslatról – kérdezték.

Az Ecofin január 24-ei ülésén egyebek mellett a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás volt szó. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint itt „Matolcsy György alaposan és részletesen érvelt”. Azt mondta, hogy a kormány 2010 májusában súlyos örökséggel szembesült, mert az előirányzott 3,8 százalékos államháztartási deficit rendkívüli intézkedések nélkül nem volt tartható, ezek nélkül a hiány 2010-ben a GDP 7 százalékát érte volna el. Magyarországon növekedésbarát fiskális konszolidációra kerül sor 2012-ben és 2013-ban – ígérte a miniszter.

Matolcsy György
©

Matolcsy György jelezte, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy az államháztartási deficitet 2012-ben és 2013-ban is 3 százalék alatt tartja, ennek garanciája a Széll Kálmán Terv strukturális intézkedéseinek következetes végrehajtása – olvasható a közleményben.

Matolcsy György hangsúlyozta: a Magyarország ellen indított túlzott deficiteljárással nem ért egyet, ugyanakkor biztosította a testületet arról, hogy Magyarország eleget tesz majd jogi kötelezettségeinek és továbbra is mindenben együttműködik az Európai Bizottsággal.

Matolcsy György érvelése után egyik tagállam sem kívánt a témához hozzászólni, így az Ecofin szabályainak megfelelően szavazásra sem lehetett – zárul a közlemény.

A pénzügyminiszterek tanácsa január 24-én fogadta el az Európai Bizottság jelentését Magyarországgal kapcsolatban, és támogatta, hogy vigyék tovább a túlzottdeficit-eljárást hazánkkal szemben. Ennek a folyamatnak lehet a vége a Magyarországgal kapcsolatos kohéziós kötelezettségvállalás egy részének esetleges befagyasztása.