szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Küszöbön áll az élelmiszerek drágulása, amely az év végéig akár 7 százalékra is emelheti a termékkör inflációját. Az élelmiszeripar szerint emelés nélkül már nincs tovább, és a máskor szigorú kereskedelem is kezdi elismerni, hogy el kell fogadni a drágulás tényét – írta a Világgazdaság kedden.

Emelkedni fognak az élelmiszerek fogyasztói árai, a kérdés csupán az, hogy ez lassú folyamat lesz, vagy pedig a gyártók néhány nagy lépésben, gyorsan viszik keresztül áremelési igényüket – mondta a VG-nek Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette, hogy az élelmiszer-ipar hazai szereplőinek nincs számottevő tartalékuk, ezért ha túlságosan elhúzódik a folyamat, az több kárt okozhat, mint amennyit az áremelés okozta fogyasztáscsökkenés.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint abból, hogy az élelmiszerek inflációja már most meghaladta a 6 százalékot, látszik, hogy a kereskedelem – kemény alkuk után – elfogadja a beszállítók önköltség-növekedését.

Úgy vélte azonban, hogy nagyobb mértékű áremelést már nem bírna el a piac, amit a fogyasztás júliusi megbicsaklása is alátámaszt.

A következő hónapokban az élelmiszerek inflációja akár 6,5-7 százalékig is nőhet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint. Kijelentette: bár mindenki tisztában van azzal, hogy az áremelés hatására a fogyasztás csökkenni fog, ma már nincs más választásuk az élelmiszeripar egyes ágazatainak, mint például a sertés- és baromfifeldolgozóknak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!