szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Várhatóan zamatosak és aromásak lesznek az idei pálinkák Békés megyében. Bár az aszály miatt kevesebb a gyümölcs, a termés cukortartalma a sok napsütés miatt magas, ami jótékony hatással lehet az idei párlatokra.

Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója a Békés megyei online lapnak, a Beol.hu-nak elmondta, hogy a kereskedelmi főzetés után a közelmúltban a nagyobb mértékű bérfőzetés is elindult. Barackból nagyon kevés termett idén a megyében, így az abból készülő pálinkák főzetése is kevésbé jellemző, a veres- vagy vörösszilva, illetve a nyári almák cefréjét azonban már sokan bevitték a főzdékbe.

"A forró és csapadékszegény időjárás a gyümölcstermésben is éreztette hatását" - mondta a lapnak Békési Zoltán, majd hozzátette, a gazdák az átlagosnál kevesebb, ellenben sokkal magasabb cukortartalmú pálinka-alapanyagnak valót gyűjtöttek be, emiatt jó minőségű és kellemes aromájú pálinkákra lehet idén számítani. Igaz, jó néhányan nem hagyták teljesen megérni a gyümölcsöket, ez pedig a beltartalmon is éreztetheti a hatását.

Békési Zoltán szerint, mivel idén kevesebb a gyümölcs, a kereskedelmi árak is magasabbak lehetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!