Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kenyér árának minimum 20 százalékos emelését kezdeményezi a Pékszövetség még januárban, miközben a piac szereplői nem tartanak indokoltnak ilyen mértékű drágulást. Piaci nyomásgyakorlás lenne csak a háttérben, vagy az életben maradás a tét? Megkérdeztük az érintetteket.

Szó sincs arról, hogy a sütőipari vállalkozások extraprofitra törekednének – mondta Septe József, a Pékszövetség elnöke. Már ősz óta próbálkoznak az áremeléssel, amikor 18-20 forinttal nőtt a liszt ára, így az elérte a kilogrammonkénti 100 forintot. A pékszövetség akkor jelezte, hogy a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben tovább nő a veszteségük, és ez már a munkavállalóik létbiztonságát is veszélyezteti.

Az évente több tízmilliárd forint értéket teremtő ágazat országosan 25 ezer dolgozónak biztosít megélhetést. Egy kiló kenyér elkészítéséhez körülbelül 75 dkg lisztet használnak fel, ezenkívül a szállítási költségeket emelte az olajár-növekedés, majd jött a minimálbér, a szakmai bérminimum, a járulékok, és végül az áfa 25-ről 27 százalékra emelése is. Így áll össze végül - a nagy árkülönbséggel kapható, de átlagosan - 300 Ft-os házi kenyér.

Stiller Ákos

A magyar búzát exportálják Európa több országába is, ami a hazai mennyiséget apasztja. Előfordul, hogy a régió országaiból importálnak a pékek lisztet, amire a korábbi években is volt példa, így próbálva kicsit lenyomni a hazai búza árát, de valószínűleg idén nem lesz meghatározó mennyiségű az import liszt aránya. A drágább kenyér iránt csökkenő keresletet kiegyensúlyozhatnák péksütemények értékesítésével, de mostanában éppen ezek iránt esett vissza a kereslet - mondta Septe József. Sokan szinte kizárólag a kenyeret, zsömlét, kiflit veszik.

Még folynak az egyeztetések

Érdemben a kereskedők döntenek, mennyit hajlandók adni a kenyér kilójáért. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy egyelőre nem fordultak hozzájuk a pékek az áremelés igényével. Hangsúlyozta, hogy ha ez megtörténik, akkor a tárgyalás során – ahogy korábban is – csak a megfelelően alátámasztott, valós költségnövekményeket fogadják el.

Fórián Zsolt, az Agrár Európa Kft üzletági vezetője szerint annak ellenére, hogy az importált liszt hányada idén nem jelentős, mégis a világpiaci tendenciák alakítják a hazai árakat, ezek begyűrűzése miatt emelkedett ősszel a kenyér ára. 2013-ra azonban javulást lát, csökkenő tendencia várható a liszt árában, ami javíthatja a hazai sütőipari vállalkozások helyzetét, de ettől függetlenül egyéb költségeik növekedése miatt elképzelhetőnek tart egy mérsékelt áremelkedést.

Nemzetközi hatások

Az idei nyáron fél évszázada nem tapasztalt aszály sújtotta az Egyesült Államok mezőgazdaságának 80 százalékát. Ez augusztusban a búza árfolyamának világpiaci árát 25 százalékkal emelte, ami az élelmiszerárak jelentős növekedésével fenyegetett. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) elnöke, Jose Graziano da Silva ősszel próbálta hűteni a kedélyeket, amikor az amerikai mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva kijelentette, hogy a szárazság miatt mindössze egy százalékkal csökkent az éves gabonatermés, ami jóval megnyugtatóbb adat volt a korábban elemzők által várt 3,7 százaléknál. De Oroszországban kilenc, Kazahsztában 4,5 százalékkal csappant meg a terméshozam. Ausztráliát sem kímélte az időjárás, így globális szinten 5 százalékos volt a csökkenés. Ráadásul a terméscsökkenés 85-95 százaléka a G20-államokban történt, ami a liszt 10-20 százalékos emelkedését is hozhatja magával. (Ez a kenyér árában valamelyest kisebb emelkedéssel jelentkezik.) A FAO, a World Food Program és az International Fund for Agricultural Development vezetése szerint a helyzet nem fenyeget a 2007-2008-hoz hasonló élelmiszerválsággal, amikor 6 százalékkal ugrott meg az élelmiszerár-index.

Kereskedelmi kamara: elfogadhatatlan ilyen mértékű emelés

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OSZK) főtitkára elfogadhatatlannak és indokolatlannak tartja a Pékszövetség által javasolt 20-25 százalékos áremelés mértékét, és nem is tartja valószínűnek, hogy ez be fog következni, hiszen rendkívül nehéz fogyasztói áremelést elfogadtatni a vásárlókkal. Ekkora áremelés szerinte volumencsökkenéshez vezetne.

A pékek ráadásul azt szeretnék, hogy az áremelés még a hónap végén megtörténne, ami Vámos szerint azért indokolatlan, mert a mostani kenyeret még a tavalyi búzából sütik, amit már beárazott a piac. Persze ez nem jelenti, hogy nem növekedtek az egyéb költségek, mint az üzemanyagár, a minimálbér vagy egyéb járulékok, de ezek szerinte összességében nem igazolják a 20-25 százalékos emelést. Az OSZK főtitkára szerint a Pékszövetség részéről történő nyomásgyakorolásnak lehetünk a tanúi. Arra a kérdésre, hogy az élelmiszer-piaci szereplők által javasolt áfacsökkentés az alapvető élelmiszereknél megoldást jelentene-e a termelők gondjaira, a főtitkár úgy reagált, hogy az áfacsökkentésnek csak akkor van értelme, ha a vásárló jól jár. A témában készült felmérések igazolják, hogy az áfa a 27-ről és 18-ról 10 százalékra leszállítása csökkentené az élelmiszer-ágazatban egyébként jelentős feketekereskedelmet, adóbevételeket is generálva az államnak.

Kinek lenne jó az áfacsökkentés?

Múlt év júliusában jött létre a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért koalíciója az alapvető élelmiszereket előállító ipar kulcsszereplőinek részvételével, hogy elérje a kormánynál az áfa 27-ről 10 százalék alá való csökkentését. A fórum a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm csoport és a holland – elsősorban étolajat forgalmazó – Bunge Zrt. együttes kezdeményezésével jött létre, hogy az áfa leszorításával gátat vessen az áfacsalások növekvő mértékének, ami az alapvető élelmiszerek esetében évi 150-300 milliárd forintra becsülhető. Egy korábbi sajtótájékoztatón Torba Tamás, a Fórum szóvivője elmondta, hogy az alapvető élelmiszerek 27 százalékos áfakulcsa, amely a legmagasabb az EU-ban, magas haszonnal kecsegteti az áfacsalókat és az illegális kereskedelem résztvevőit.

Fazekas István

A fórum felkérte az Ernst&Youngot, hogy végezzen felmérést az áfacsalás összesített hatásáról. A tanulmányból kiderül, hogy az alapvető élelmiszereket érintő áfacsalás hosszú távon az áfakulcsok csökkentésével visszaszorítható. Egy konzervatívnak minősített becslés szerint az alapvető élelmiszereket érintő áfacsalás összege 128 milliárd forint. A tanulmány kitér arra is, hogy Magyarország regionális versenyképessége is veszélyben van az áfacsalások miatt, aminek következtében befektetések és munkahelyek vesznek el a környező országok javára, a munkanélküli kiadások emelkednek, s egyéb adóbevételek is kiesnek. A tanulmány szerint a vizsgált élelmiszer kategóriában az áfakulcs 27-ről 10 százalékra csökkentése nyomán a csalások mértéke azonnal csökkenne, mert a bűncselekmény elkövetésével elérhető hozam drasztikusan esne, így nem lenne érdemes csalni. Ugyanakkor az intézkedés bevezetésének azonnali hatásaként 46,779 milliárd forintos költségvetési lyuk keletkezne. Ezért is valószínűtlen, hogy a kormány az egyébként is szoros költségvetésbe megpróbálja beleépíteni az áfacsökkentést. Más kérdés, hogy az áfacsökkentést a kereskedők és a gazdálkodók feltehetően lenyelnék, így az nem jelenne meg a fogyasztói árakban.

Süsse meg inkább otthon!

Egy kis energiával és lelkesedéssel gazdaságosan elő lehet állítani a kenyeret otthon, és még kenyérsütő sem szükséges hozzá. A dagasztásmentes kenyér elkészítése közben – ahogy a névből adódik – még a dagasztással sem kell foglalkozni, de mégsem ez a lényegi különbség, hanem az élesztő mennyisége, a kelesztés ideje, és a sütés módja. Először is a sót és élesztőt kell elkeverni, majd hozzáönteni a vizet, elkeverni és 12 órát keleszteni az ekkor még nokedliszerű tésztát. Azután kovászszerű masszává érik, amit áthajtogatás után be kell lisztezni és egy kicsit pihentetni. Végül a sütőben 250 fokon fél óra alatt felmelegített jénai edénybe kell tenni a tésztát, és visszatéve még fél óráig fedővel, majd fedő nélkül 20-25 percig sütni. A végeredmény a tökéletes házi kenyér.

Hozzávalók: 3 csésze (2,5 dl) BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való), 1,5 csésze víz, fél teáskanál szárított élesztő, másfél teáskanál só

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!