Irány a pénzváltó, mert jöhet a 308 forintos euró

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Societe Generale (SocGen) londoni stratégái is lehangoló véleményt fogalmaztak meg a forint kilátásáról, és más elemzőkhöz hasonlóan a forint drasztikus esésére játszanak. Mindennek a hátterében Simor távozása áll.

A londoni selemzők szerint érdemes a forint esésére játszani, és ehhez a felütést a márciusban esedékes jegybankelnök-választás teremti meg. A SocGen friss ajánlásában ezért a beszállási pontot a 292,40-es szintnél határozták meg az euróval szemben, a célárfolyamot pedig a 308-as szintre tették - írja a portfolio.hu

A SocGen elemzői felidézik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan megnevezi a március 3-án lejáró mandátummal távozó Simor Andárs utódját a Magyar Nemzeti Bank élére. Sok név kerint még arról, hogy ki volna a legesélyesebb a posztra, de a SocGen elemzői szerint Matolcsy György múlthéten megjelent írásában leírtak (a gazdasági miniszter a Heti Válaszban azt írta: hiba volt korábban a forint erősen tartásán keresztül próbálkozni az infláció leszorításával) arra utalnak, hogy Matolcsy meg akarja alapozni jegybankelnöki ambícióit.

Az elemzők hozzáteszik: a gyenge forint politikának számos követője lehet a Fideszben, így az efféle megállapítások akár irányadók is lehentek a magyar monetáris politika jövőjét illetően. Fennáll a kockázata annak is, hogy a jegybankelnök-váltás után az MNB számos "unorthodox" intézkedésbe kezd, így például hozzányúlhat a devizatartalékhoz a költségvetés finanszírozása érdekében márpedig a szakértők szerint ez nem fogja érintetlenül hagyni a forint árfolyamát..