Megbüntették az összebeszélő édességgyárakat Németországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tiltott áregyeztetés és összejátszás miatt összesen körülbelül 60 millió euró bírságot vetett ki a német versenyhatóság édesipari cégekre, amelyek között van például a Milka csokoládé és a Haribo gumicukor gyártója.

A hatóság csütörtöki közleménye szerint három eljárást zártak le a büntetésekkel. Az egyik esetben az egyebek között a Milka és a Toblerone csokoládékról ismert Kraft Foods Deutschland GmbH (Kraft Foods) és a Ritter Sport csokoládékat gyártó Alfred Ritter GmbH & Co. KG  (Alfred Ritter) cég képviselői többször telefonon egyeztettek az árakról, ezután hirtelen 10-15 centtel emelkedett a 100 grammos táblacsokoládék ára. A Kraft Foodsot 21,7 millióra büntették, a másik vállalkozásra pedig nem vetettek ki bírságot, mert közreműködött az ügy feltárásában.

A másik esetben, az úgynevezett négyek csoportja ügyben a hatóság megállapította, hogy rendszeresen találkoztak egyebek mellett az Orbit, a Twix és a Snickers márkákról ismert Mars GmbH (Mars), az Alfred Ritter, valamint a Nestlé termékeket gyártó cég és a Haribo cukorkákat gyártó vállalat magas beosztású képviselői. A társaságok ezért összesen 21,9 millió euró pénzbírságot kaptak.

A harmadik ügyben a hatóság szerint összesen tíz vállalat - köztük a Mars és az Alfred Ritter, valamint például a Merci és a Toffifee csokoládék gyártója - a német édesipari szövetség egy munkacsoportjában jogellenes módon információkat cserélt tervezett áremelésekről és kereskedelmi partnerekkel folytatott tárgyalásokról. A versenyhatóság ezért összesen 19,6 millió euró büntetést szabott ki.

Az Alfred Ritter és a Nestlé szerint a hatóság állításai megalapozatlanok. A két cég fellebbez a hatósági döntések ellen.