Szlovénia bármit tesz, a vesztébe rohan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közgazdászok szerint bár Szlovénia sikeres állampapír-aukción van túl, igen valószínűtlen, hogy az ország kormánya uniós segítség nélkül képes lesz átstrukturálni a bankszektort és pótolni a recesszió miatt kieső költségvetési bevételeket. Állítólag 8 milliárd eurónyi uniós forrásra lehet szükség.

Közgazdászok szerint bár Szlovénia sikeres állampapír-aukción van túl, igen valószínűtlen, hogy az ország kormánya uniós segítség nélkül képes lesz átstrukturálni a bankszektort és pótolni a recesszió miatt kieső költségvetési bevételeket - írja a Bloomberg. Raoul Ruparel, az Open Europe kutatási vezetője szerint elképzelhető, hogy a kötvénytulajdonosoknak is veszteségeket kell leírniuk az uniós szerepvállalásért cserébe. Ruparel szerint azért is lehet szükség a magánbefektetők beszállására, mivel Szlovéniában is, akárcsak Cipruson, a bankok okozzák a fő gondot.

Becslések szerint a szlovén kormány 2008 óta már több mint egymilliárd eurót öntött az ingatlanpiaci lufi kipukkadása miatt megrendült, döntően állami tulajdonú bankszektorba. Az alig két hónapja hivatalba lépett új kormány azt tervezi, hogy 4 milliárd eurónyi rosszul teljesítő hitelt egy úgynevezetett "rossz bankba" csoportosítanak át, az állami tulajdonú bankok jelentős részét pedig magántulajdonba adják.

Mai Doan, a Bank of America Meryll Lynch londoni közgazdásza szerint bármennyire is igyekszik a szlovén kormány lépéseket tenni a bankrendszer stabilizálására, a tervezett privatizálásra csak akkor lehetnek majd vevők, ha a befektetők az EU nyújtotta biztonságot is látják majd az átalakítások mögött. A stabilitásra szükség is, mivel a 10 éves szlovén dollárkötvények hozamai már most is a bóvliba sorolt Portugália mutatói felett járnak. Július végéig a hitelezőknek pedig további 900 millió eurót kell visszafizetnie Szlovéniának.

Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője szerint addig nincs probléma, míg az emberek nem rohanják meg a bankokat, ugyanakkor ha sokáig halogatják a gondok megoldását, annál nagyobb lesz annak a lehetősége, hogy ez megtörténik majd.