Mindenki a nyertes trafikosoknak nyújtja segítő kezét

Mindenki a nyertes trafikosoknak nyújtja segítő kezét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Nagy Gergő
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A trafikpályázat eredményhirdetése után megszaporodtak az olyan hibrid cégek, melyek egyszerre igyekeznek támogatást nyújtani a felálló nemzeti dohányboltoknak és érdekképviseletként is megjelennének. Jogi segítség, marketing, közös beszerzés, könyvelés, pénztárgépek, csak hogy pár elemet említsünk a kínálatból. A tanácsadás a cégek állítása szerint egyelőre nem kerül pénzbe, később azonban lehetnek tagdíjak.

Július 1-jétől 5600 helyen nyílik nemzeti dohánybolt. Ma már nyilvánvaló, hogy a trafikosok jelentős részének ez lesz az első találkozása a cigarettaértékesítéssel, és minden bizonnyal kevés az ismeretük egy dohánybolt sikeres elindításához és kezdeti működtetéséhez. Az interneten ugyanakkor egyre több olyan oldalt lehet találni, amelyeken különböző szolgáltatásokat kínálnak az új dohányboltoknak: üzemeltetés, jogi segítség, könyvelés és marketing is szerepel a listán többek között.

Az új dohányboltok így akár kész indulási pakkot kaphatnak, ráadásul a további üzemeltetés terheinek is jelentős részét levennék ezek a vállalkozások a trafikosok válláról. Úgy tűnik, aki ilyen "csomagot" vásárol, hátra is dőlhet, szinte semmit sem kell tennie, és a trafik csak termelni fogja a bevételt. Legalábbis elsőre így tűnhet, ugyanakkor a "csomag" sok esetben csak iránymutatást, eligazítást nyújt a jogi útvesztőkben. A fő kulcs a közös fellépés a beszerzés terén, mellyel a beszállítókat nagyobb kedvezményekre lehet sarkallni. A cégek, szerveződések az indulási tanácsadás és érdekképviselet kombinációját valósítják meg.

Folyamatában alakult ki a koncepció

Egyéni ügyvédként trafikpályázatok megírásánál segédkeztem, onnan jött az ötlet, hogy segítséget kellene nyújtani a kezdő dohányboltosoknak – mondta Jakab Zoltán, a Tobacco Shop System bejegyzés alatt álló kft. egyik tagja. A pályázatokon keresztül kerültek kapcsolatba trafikosokkal, aktív kiskereskedőkkel, és ott született meg a döntés, hogy ha összefognak, akkor – elsősorban a beszállítók felé – komolyabban tudják érdekeiket érvényesíteni. Jakab szerint emellett sok olyan illető is nyert, akik eddig még nem üzemeltetettek trafikot vagy egyáltalán nem is voltak vállalkozók. Így jutott eszükbe, hogy támogatást lehetne nyújtani kezdő trafikosoknak, vállalkozóknak, akik több mindennel, például a jogszabályi környezettel sincsenek teljesen tisztában.

Alulról jövő kezdeményezések
©

A Tobacco Shop System bejegyzés alatt álló kft. tagja szerint tulajdonképpen egy üzleti modell és érdekképviselet kombinációját próbálják megvalósítani: egyszerre próbálnak majd támogatást nyújtani az őket megkeresőknek, és közösen is próbálnak fellépni a beszállítókkal való tárgyaláson. A belépőktől egyfajta tagságot is elvárnak a cégnél, egyelőre nem kérnek semmilyen díjat, ugyanakkor nem biztos, hogy ez mindig így is marad. "Mi egy önfenntartó rendszerben gondolkodunk, a közösen elért kedvezmények tarthatják majd el a rendszert" – fejtette ki Jakab Zoltán.

Jelenleg is járják az országot, és igyekeznek a trafiknyerteseket meggyőzni arról, hogy érdemes hozzájuk csatlakozni. Tucatnyian érdeklődtek már nálunk, szép számú szándéknyilatkozatunk is van – tette hozzá Jakab. Pontos számot azonban nem akart mondani, tekintve, hogy napról napra változik az érdeklődők száma (Jakab Zoltán arra sem akart számot mondani, hogy mennyi taggal lennének elégedettek). Az általuk becsatornázott trafikoknak megmarad a vállalkozói szabadságuk, nem sok mindenben igyeznek majd megkötni a csatlakozók kezét. "Közös informatikai rendszerünk biztosan lesz, hiszen ez adja a szervezettség és az együttműködésünk alapját, tagjainktól ennek használatát várjuk el, az egyes trafikok részére elért előnyökért cserébe, melynek segítségével eleget tudnak tenni tagjaink a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségnek is" – fejtette ki Jakab. Bár érzik a növekedési kényszert a sok érdeklődésből, mégis csak felelősségteljesen fogják a rendszert feltölteni. Ennek a növekedésnek pedig Jakab Zoltán szerint az egyik irányelve – rábeszélés helyett – a csatlakozni kívánó partner saját belátása, az érdekeinek a védelmébe tett elmozdulása, a másik pedig – logisztikai megfontolások alapján – a lokális elhelyezkedés.

Komplex csomagot kínálnak, egyfajta franchise rendszerben

"Tulajdonképpen azokkal számolunk, akik járatlanok ezen a területen, komplex segítséget kívánunk nyújtani az induló vállalkozásoknak" – fejtette ki a hvg.hu-nak Királyné Markovics Gyöngyi, a Trafikos Franchise Kft. ügyvezetője. Támogatják a tagokat a legkedvezőbb ár elérésében, jogi segítséget nyújtanak vagy megállapodnak pénzintézetekkel kedvezményes szolgáltatói díjakról és a beszállítókkal a kezdeti készlet halasztott fizetéséről. Királyné Markovics Gyöngyi elmondta, cégük már korábban is létezett, 200 tagú volt a szervezet, de a trafiktörvény elfogadásával kibővítették szolgáltatási körüket az újonnan felálló dohányboltok támogatására. A bővülésre azért is szükségük lenne, mivel a koncessziós pályázaton 200 taguk közül mindössze 50 nyert, és csak úgy tudnak kedvező árakat elérni a közösen igénybe vett szolgáltatásoknál, ha minél nagyobb számban veszik azt igénybe. Ennek érdekében megyei napilapokban is hirdetnek, próbálják a nyerteseket tájékoztatni, hogy van egy ilyen lehetőség.

A franchise rendszer – mely nem feltétlenül felel meg a franchise rendszer követelményeinek, hiszen a nemzeti dohányboltok kereteit az állam szolgáltatja, nem a Trafikos Franchise Kft. – nem kerül sokba a belépőknek. A csak dohányárut forgalmazó üzletek havi 3 ezer forint plusz áfás díjjal, a szélesebb termékkört – például üdítőt is – áruló boltok havi 6 ezer forintos összeggel számolhatnak. Ezért döntően az árubeszerzés területén elért kedvezményeket kapják a rendszerbe belépők. Ha a könyvelést is rábízzák az érintettek a Trafikos Franchise Kft.-re, akkor az is szintén 3, illetve 6 ezer forintba kerül havonta. Azért tudjuk ilyen alacsonyan tartani a díjakat, mivel elektronikusan intézzük a könyvelést és nem kalkulálunk sok számlával az egyes egységeknél, a legtöbb termék heti szállításban érkezik – emelte ki Királyné Markovics Gyöngyi.

Hibrid cégek: érdekképviselet és üzemeltetési támogatás is
©

Ami a bővülést illeti, az ügyvezető szerint egy 400-500 fős csoporttal már hatékonyan tudnának fellépni. Biztosat egyelőre azonban nem lehet mondani, mivel még azt sem lehet tudni, hogy végül hány nyertessel köt szerződést a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.. A szerződéskötéshez számos feltételnek kell megfelelni, például nullás igazolást kell szerezni az adóhatóságtól, ami sok cégnek problémát okozhat. (De a listának összesen 59 eleme van egy gyűjtés szerint).

Lapunk megkereste a Nemzeti Dohányboltok Szövetségét (NDSZ) is, amely szintén azt hirdeti magáról, hogy trafikok teljes körű üzemeltetését vállalják. A szervezet azonban nem akart nyilatkozni ebben a témában.

A pénztárgépesek is érdeklődnek
A július 1-jétől újonnan megnyíló nemzeti dohányboltok a pénztárgépforgalmazók figyelmét is felkeltették, több cég is kifejezetten a trafikok számára összeállított ajánlatot kezdett el reklámozni honlapján. Raktár- és készletnyilvántartó, illetve számlázórendszerek állnak szép számban a nyertes pályázók rendelkezésére.