Magyarország elszigetelődik Európában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kilátástalan küzdelemre vállalkozik, aki szembeszegül a német kormánnyal. Merkelék mögött nem csak a gazdag északnyugat-európaiak sorakoztak fel, hanem a lengyelekkel az élen a baltiak és a szlovákok is. Simon Tilford, a londoni Center for European Reform fő közgazdász-stratégája szerint a nagy dél-európai országokban nincs nyoma komoly nacionalista vonulatnak, valamiféle anti-Európa hozzáállásnak. Ez alól Nagy-Britannia, Csehország és Magyarország képez kivételt, viszont egymástól nagyon eltérő motívumok mentén. Ezen országok eurószkeptikus vezetői azonban elszigetelődnek.

Kilátástalan küzdelemre vállalkozik, aki szembeszegül a német kormánnyal. Merkelék mögött nem csak a gazdag északnyugat-európaiak sorakoztak fel, hanem a lengyelekkel az élen a baltiak és a szlovákok is – fejtette ki az alapblognak adott interjújában Simon Tilford, az egyik legbefolyásosabb európai agytröszt, a londoni Center for European Reform (CER) fő közgazdász-stratégája.

A közgazdász szerint noha ténylegesen létezik egyfajta konfrontáció a bajban lévő dél-európaiak és a németek között, ez kizárólag gazdasági, pénzügyi téren mutatkozik meg, ennek semmiféle ideológiai, geopolitikai vetülete nincs. "Leszámítva némely görög városok utcáinak népét, a dél-európaiak körében végzett friss felmérések is azt jelzik, hogy mindenütt kimondottan erős a közvélemény, az egyszerű emberek elkötelezettsége az euró, az euróövezetben maradás, általában az európaiság mellett. Tüntetnek ugyan, de értik és érzik, hogy áldozatokat kell hozniuk, és valójában készek eme áldozatok meghozatalára. Sehol sincs lázadásos, forradalmi helyzet" – hangsúlyozta a CER stratégája.

A nagy dél-európai országokban nincs nyoma komoly nacionalista vonulatnak, valamiféle anti-Európa hozzáállásnak. Ez alól Nagy-Britannia, Csehország és Magyarország képez kivételt, viszont egymástól nagyon eltérő motívumok mentén. Ezen országok eurószkeptikus vezetői mind elszigetelődnek. "A többi európai országban ugyanis nincs vevőközönségük az Európa-szkeptikusoknak – sem a társadalmakban, sem a nagypolitikában" – emelte ki Tilford.

Simon Tilford az interjúban egyebek között hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) a jelenlegihez képest is sokkal agresszívebben, a japán és az amerikai jegybankokhoz hasonlóan kell küzdenie a defláció ellen azért, hogy komoly keresletbővülés és infláció generálódjék – első körben Németországban. "A jelenleg bajban lévő országokban eközben folytatódniuk kell a strukturális reformoknak, de nem a növekedés kárára. Ott tilos tovább erőltetni a csupán a mérlegszámok kozmetikázására alkalmas, öncélú kiadáscsökkentéseket, megszorításokat" – hangsúlyozta a közgazdász.