Nyugdíj: a lengyelek nem követik a magyar példát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kizártnak nevezte hétfőn, hogy kormánya államosítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Annak hatására, hogy ez korábban felvetődött, a helyi pénzpiacokon idegesség lett úrrá.

A kormány a jövő héten hoz nyilvánosságra egy jelentést a nyugdíjrendszer felülvizsgálatáról. Egyes tisztségviselők szerint a jelenlegi rendszer, amelyben a munkavállalóknak nyugdíjjárulékuk egy részét magánpénztárba kell utalniuk, nem hatékony, ezért változtatni kell rajta. A piacok nyugtalanok amiatt, hogy milyen reform várható, mert a magánnyugdíjpénztárak jelentős befektetői a varsói tőzsdének, és ha elsorvasztják a szerepüket a nyugdíjrendszerben, akkor elképzelhető, hogy erre reagálva csökkentik befektetéseiket.

"A munkaügyi és a pénzügyminisztérium jelentése a (nyugdíjrendszer reformjáról) az íróasztalomon van. Hamarosan nyilvánosságra hozzuk ezeket. Ki van zárva, hogy az állam elvegye a magánnyugdíjpénztárak vagyonát" – jelentette ki Tusk a TVP2 közszolgálati tévének adott interjújában. "Felmerült viszont az önkéntesség elve, vagyis hogy a lengyelek eldönthetik, milyen formában gyűjtik nyugdíjukat" – tette hozzá.

Korábban megengedőbben nyilatkozott a pénztárak felszámolásával kapcsolatban, ugyanis azt mondta: nem muszáj felszámolni a magán-nyugdíjpénztári vagyont, de nem is kell mindenáron megőrizni. Azt mondta még a tévének: elvben nincs a magánnyugdíjpénztárak ellen, de a kilencvenes években kialakított konstrukció nem tökéletes.

Tusk az interjúban beszélt arról is, hogy a következő parlamenti választásokon ismét indulni akar a kormányfői posztért. Ezzel vége lehet annak a találgatásnak, hogy pályázik-e az Európai Bizottság elnöki tisztségére 2014-től, amikor José Manuel Barroso jelenlegi elnök mandátuma lejár.