Merre terjeszkednek Simicskáék?

Merre terjeszkednek Simicskáék?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Tőkeemeléssel nyíltát tette eddig csak sejtett meghatározó tulajdonát az osztalékmilliárdos Simicska Lajos az Észak-Dunántúl agrárszféráját uraló Mezort Zrt.-ben.

Jócskán meghaladja az amúgy is gigantikusnak tűnő tavalyi összeget a szinte az egész gazdaságot lefedő Simicska–Nyerges cégbirodalom által a tulajdonosoknak termelt idei tiszta haszon.

Az építőipartól a médiaüzleten át az agráriumig a vállalatcsoport tagjai tavaly több mint 14 milliárd forint osztalékot szavaztak meg tulajdonosaiknak a 2011-es gazdálkodási év után, az idén pedig, a 2012-es mérlegek szerint – csak azokat a cégeket nézve, amelyek egy évvel korábban egymilliárd forint felett fialtak – 16 milliárd forintot. A vagyonkezelő Neo-Met Kft. vezeti a listát 3,5 milliárd forint jóváhagyott osztalékkal, alig előzve az építőipari Közgép Zrt.-t (3,3 milliárd), a milliárdos álomhatárt meghaladta még néhány vagyonkezelő – a Pro-Aurum Zrt., a Pro A és a Pro B Kft., valamint két reklámcég, a Publimont Zrt. és a Hung-Ister Zrt.

Az osztalékmilliárdos Simicska Lajos Fidesz-közeli oligarcha tőkeemeléssel nyílttá tette eddig csak sejtett meghatározó tulajdonát az Észak-Dunántúl agrárszféráját uraló Mezort Zrt.-ben is.

Erről további részleteket a HVG e heti számában olvashatnak.