Zuhanórepülésbe kezdtek a kötvényalapok hozamai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepetés érheti a kötvényalapokba fektetőket, ugyanis a korábbi 10-20 százalékos hozamok helyett, a jövőben már csak 4-8 százalékra számíthatnak. A hazai megtakarítók hajlamosak a múltbeli hozamok alapján dönteni a jövőre vonatkozóan, pedig nyilvánvaló, hogy a tavalyi, kiemelkedően jó teljesítmények nem fognak megismétlődni.

A 12 hónapos hozamok a hosszú lejáratú papírokba fektető kötvényalapoknál még jobban teljesítenek, de itt is 3-7 százalékponttal múlják alul az egy hónappal ezelőtti számokat. Ma még az elmúlt egy évre 14 százalék körül hozamokat látni a hosszú kötvényalapoknál, a 3 hónapos hozamok azonban már csak 1 százalék körül szóródnak, ami 4 százalék körüli éves teljesítményt vetít előre. Ennek megfelelően el is kezdődött a tőkekivonás, a  BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) legfrissebb adatai szerint júniusban 1,6 milliárd forintot vettek ki innen a befektetők – írja Az én pénzem pénzügyi blog.

A hazai rövid kötvényalapokba azonban még mindig folyik a pénz, ide 15,8 milliárdnyi friss tőke érkezett, miközben a hozamesés itt is érzékelhető, és itt sem lehet 4-6 százalékos éves hozamnál többre számítani. A legtöbb friss pénz, 25 milliárd forint a pénzpiaci alapokba áramlott júniusban, pedig itt is sem lehet négy százaléknál többre számítani a következő időszakban. A magasabb hozamra vágyó, és kockáztatni is hajlandó befektetők az abszolút hozamú alapokat preferálják, ide 16,4 milliárd forint érkezett. A befektetési alapok még most is népszerűek, a BAMOSZ szerint ide 49 milliárd forintot fektettek be, ami megelőzi a 38 milliárdnyi állampapírba fektetett megtakarítást.  

A csökkenő betéti kamatok miatt a bankbetétekből kiáramló pénzeket az állam úgy próbálja begyűjteni, hogy az augusztus 1-jétől megemelt kamatadót az állampapírok után nem kell megfizetni. Ennek megfizetése alól, ezen kívül csak a 80 százalékban állampapírokba fektető alapok jelentenek majd kivételt. Az új adó elkerülésére azonban a befektetési alapnál is van mód. Aki július végéig TBSZ-t (tartós befektetési számlát) nyit, az az ott tartott pénz után nem fizet ehót. Még akkor sem, ha három éven belül hozzányúl a megtakarításához, és megfizeti a 16 százalékos kamatadót.