Amerikai adatok mozgatták az európai tőzsdeindexeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék pénteken. A frankfurti DAX-30 0,19 százalékkal emelkedett, a londoni FTSE-100 0,08 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 0,19 százalékos erősödéssel zárt.

Csütörtökön a londoni index 0,03 százalékos javulással, a frankfurti 0,03 százalékos csökkenéssel, a párizsi 0,29 százalékos gyengüléssel fejezte be a kereskedést.

A péntek délután megjelent amerikai konjunktúraadatok felfelé húzták az indexeket a kereskedés végén. A kiskereskedelmi forgalom növekedése elmaradt a várttól, és a termelői árak meglepően nagyot nőttek ugyan, a fogyasztói bizalmi index jelentős mértékben esett.

Piaci megfigyelők szerint miután csökkenni látszik az amerikai katonai csapás kockázata, a befektetők már nem Szíriára figyelnek, hanem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jövő heti ülését várják. A tanácskozáson arról döntenek, hogy a konjunktúra alakulásától függően már szeptemberben elkezdjék-e fékezni a havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlásokat.

Egyesek szerint a fogyasztói bizalom ilyen mértékű visszaesését látva a Fed egyelőre kitart a pénzpolitikai lazítás mellett. Ugyanakkor a felfelé módosított júniusi és júliusi kiskereskedelmi forgalom inkább arra késztetheti a Fed monetáris testületét, hogy kezdje meg a mennyiségi enyhítési program fokozatos leépítését.

A londoni Barclay's befektetési bank elemzői hétfői előrejelzésükben azt írták: a Fed 70 milliárd dollárra csökkenti a havonta végrehajtott eszközvásárlások értékét. Más nagy londoni házak szakértői ugyanakkor nincsenek meggyőződve arról, hogy a Fed a közeljövőben valóban hozzákezd az értékpapír-vásárlások visszafogásához.