Nagyot nőtt az építőipar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szeptemberben 9,3 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz, augusztushoz mérve 0,9 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az év első kilenc hónapjában 8,0 százalékkal haladta meg az építőipar termelése a múlt év azonos időszakit. Augusztusban 14,6 százalékos volt az építőipar éves növekedése és 3,7 százalékos a havi. 

A KSH jelentése szerint szeptemberben mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése 8,6 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez mérve. Az alacsony bázis mellett a növekedés továbbra is elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhető - közölte a KSH. 

Szeptemberben az épületek építésének teljesítménye 0,5, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal haladta meg az augusztusit a szezonálisan kiigazított indexek alapján. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - szeptemberben 12,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése szintén emelkedett, 17,9 százalékkal. 

Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése csak kisebb mértékben, 1,6 százalékkal nőtt a 2012. azonos időszakihoz képest. A 2013 szeptemberében kötött új szerződések volumene 49,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 16,8 százalékkal nőtt. A bővülés ebben a hónapban is ipari, egészségügyi, illetve kisebb mértékben oktatási épületekre kötött szerződéseknek köszönhető. 

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 76,0 százalékkal emelkedett. A növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülő utak építésére, valamint villamospálya-felújításra kötött néhány nagy értékű szerződés volt a KSH közlése szerint. 

Az építőipari vállalkozások 2013. szeptember végi szerződésállományának volumene 37,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 16,6, az egyéb építményeké 46,4 százalékkal magasabb volt, mint 2012 szeptemberében. Az építőipar termelői árai az idei év harmadik negyedévében 2,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Az épületek építése ágazatban 1,5, az egyéb építmények építése ágazatban 2,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 4,2 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.