A NAV ismét feljelenti Horváth Andrást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz volt ügyintézője ellen.

A Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor – melynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezéseket tárt fel. Mindezen túl a volt munkatárs saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is – közölte hétfőn a NAV. Az adótitkok védelme érdekében a hatóság hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz volt ügyintézője ellen.

A NAV azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása.

Az adóhivatal szerint Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, melyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz.

A NAV-dolgozók kizárólag feladataik ellátása céljából, a részükre biztosított jogosultságok rendeltetésszerű használatával kezelhetnek adatot, melynek jogszerűségéért fegyelmi, polgári jogi, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Az adótitkokat tartalmazó informatikai rendszerekhez való hozzáférés nem jelenti azt, hogy a NAV-on belül önkényesen bárki bármilyen adatot lekérdezhet – írta a NAV közleménye.