szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trafikmutyi, Sólyom Airways, gáztűzhely mizéria, takarékszövetkezetek, Orbán különgépe, Hindenburg-ómen, nyugdíj, tokaji aszú, szarvasgomba, PET-palackos trükk. Ezek voltak a hvg.hu olvasóit legjobban érdekelő gazdasági és vállalkozási témák idén. Ha lemaradt valamelyikről, vagy újra felelevenítené, kattintson bátran!

"Jó napot kívánok – mondta mosolyogva a Takács Gáborként bemutatkozó férfi. A 47 éves Kovács Tibor, aki a Kosztolányi Dezső téren már 16 éve üzemeltet egy trafikot, az epétől nem emlékszik pontosan, hogy az illető a kezét is nyújtotta-e, de az biztos: egyből a tárgyra tért. A szemébe mondta: tisztában van vele, hogy Kovács nem nyert a koncessziós pályázaton, ami a törtvény szerint a nemzeti dohánybolt nyitásához kell. Ő viszont igen. És lenne egy ajánlata: kivenné a helyet, és ha a családot érdekli, valamelyiküket szívesen visszafoglalkoztatja." A trafikmutyit feldolgozó több mint fél tucat riport, illetve elemző cikk közül a legolvasottabb cikk a Pórul járt trafikosok: "Újraosztották a piacot. Ennyi." címmel jelent meg.

Az április végén kezdődő trafikkoncessziós botránysorozat egyik csúcspontja az a kirakó, amit csak júniusra sikerült egy képpé összerakni, de amely feketén-fehéren rámutatott, hogy a koncessziót elnyerő pályázók mintegy tizede egyetlen csomópontban összpontosul. A csaknem 500 "nyertes szelvény" ahhoz a hódmezővásárhelyi székhelyű Continental-csoportot vezető Sánta Jánoshoz köthető, aki tevékeny szerepet vállalt a trafiktörvény kialakításában is.

©

Sorsok és családi egzisztenciák futottak saját hibájukon kívül zátonyra a trafikmutyinak köszönhetően, egyik megrázó történetünk az egri Molnár-családról szólt: Akiket fél éven belül kétszer küldött padlóra a kormány. A tisztes, szervizelésből élő család lába alól előbb a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítása húzta ki a talajt egyik napról a másikra, majd – mivel elhitték, hogy a trafikbiznisz valóban a családi vállalkozásokat karolja majd fel – a specialistával elkészített profi pályázataikat nyilvánította vesztessé az állami pályázatkezelő.

A fogyasztóvédelmi jogszabályra hivatkozó "szervek" és az egyén viszonyának finoman szólva is sajátságos, ám a továbbiakban akár mindennapivá is válható gyakorlatára világított rá az Így jár, aki villany helyett gáztűzhelyet választ című riportunk, ami azzal kezdődik, hogy "Betti néhány hónapja vette meg álmai lakását, amelybe új konyhát csináltatott, modern gáztűzhellyel. Utóbbi bekötéséhez külön szakembert hívott, aki szembesítette azzal, hogy további, több tízezer forintos beruházásra kell számítania, ami nélkül nem is kezdhetik meg nála a gázszolgáltatást".

A takarékszövetkezetek állami bedarálásával kapcsolatos kormányzati lépésekről többször, több nézőpontból is beszámoltunk. A toplistára a Százezer tulajdonos jogait függesztheti fel az állam című cikk került fel, amely azt taglalta, hogy a szektor átszervezésével megbízott, állami irányítás alatt álló intézmény, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete akár egy évre is felfüggesztheti a takarékszövetkezetek tulajdonosainak szavazati jogát a saját tulajdonukat képező takarékszövetkezetben.

Repcsik, nyugdíj, egy aszú

A nyáron, ha csak rövid időre is, de felröppent a hír: lesz magyar Air Force One. Az Orbán saját elnöki gépet akar című dolgozat ugyan még arról szól, hogy a három repülőgépes közbeszerzés a honvédelmi tárca közreműködésével milyen nyakatekert indokok alapján válhat akár valósággá is, a történetből azonban eddig nem lett semmi. Ahogyan a Sólyom Airways-ből sem, igaz, utóbbi volt talán a legtragikomikusabb eset az idén. Megírtuk, hogy A Sólyom Air megmosolyogtató badarság, ám a hol van, hol nincs új magyar légitársaság kálváriája még hónapokig izgalomban tartotta a médiát és az olvasókat is.

Idén a vitatott Hindenburg-ómen többszöri felbukkanása is megmozgatta az olvasók fantáziáját, ám egyelőre ugyancsak elmaradt, sőt az Újra feltűnt a jel, ami összeomlást jósol című írás szerint mintha kifejezetten kudarcot vallott volna, mivel idén a világgazdaság valóban megindult a kilábalás útján.

©

Időről időre témává érik mindaz, ami a magyar bor körül zajlik. Idén a tokaji aszú körüli "kavarás" még a Tiffán-féle bortörvényjavaslatnál is népszerűbbé vált, ami onnan nézve nem túl meglepő, hogy a hvg.hu írta meg először, hogy az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését felvállaló Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) olyannyira új alapokra helyezi az aszúkészítést, hogy gyakorlatilag mostantól csak egy fajta aszú lesz. Tehát: Ha szereti, most vegye: nincs többé 3 és 4 puttonyos aszú.

Multifrász, szappan, szarvasgomba

Pályakezdő huszonévesek nyugdíjkilátásairól szólt egy cikkünk, amiből kerek perec az a kép bontakozott ki, hogy a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy mi vár rájuk. Innen is jött a népszerűvé vált cím: Nekem már nem lesz nyugdíjam.

Ugyancsak munkaügyi problémával indult, de szép történetté kerekedett a Mannaszappant megalkotó Varga-Darabos Andrea története; sokakat megragadott, hogy a Gyes után kirúgták a Malévtől, megcsinálta a Mannaszappant című riportunk főhőse a natúrkozmetikai családi céggel elképesztő növekedést produkál.

Az elbocsátás egy szokatlan, és nem éppen egyenesnek mondható útját választotta a kormány egyik stratégiai partnere, a Jabil Circuit Hungária. A padlóról kellett felmosni a munkatársam – furcsa elbocsátások egy multinál címmel megjelent riportunkban írtuk, hogy a bejelentett több száz fős elbocsátások kapcsán a felszínre kerültek olyan információk, amelyek szerint a cég nem a legfinomabb eszközökkel igyekszik megválni munkavállalóitól.

©

A kkv-szektor sajátos különcei a gasztronómiában szerepet vállaló "beszállítók", mint a Fűszerész, az Olivás – vagy éppen a szarvasgombász. A Nem disznóval túr a szarvasgombavadász egy hazai szakértőre fókuszáltan mutatta be a fekete gyémántot. Így nevezik azt a fűszert, amiről sokan nem is tudják, hogy „csak” ízesítésre való, és aminek a világpiacán Magyarország szuperhatalom.

És végül: tömegeket indított olvasásra a Gilisztaürülékből milliárdok című interjúnk, amit Tom Szaky magyar származású amerikai vállalkozóval készítettünk, akit a Forbes a világ legégetőbb problémáival küzdő vállalkozók elitjébe sorol. A Terracycle, amely tevékenységét hazánkra is kiterjesztette, a csokipapírt, a chipses zacskót, a kávés kapszulát, de még a cigarettahamut is újrahasznosítja. A történet Amerikában, kóláspalackokba töltött gilisztaürülékkel kezdődött, és az idei év eredménylistájához az is hozzátartozik, hogy Tom Szaky a New York Times után a hvg.hu oldalán is blogot indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó a togói diktátor hatalmas régi Mercedese

Eladó a togói diktátor hatalmas régi Mercedese

A napfénytetőn lógott ki az autóból egy ötméteres pálma

A napfénytetőn lógott ki az autóból egy ötméteres pálma

A legnagyobb természetességgel biciklizett egy férfi az M7-esen

A legnagyobb természetességgel biciklizett egy férfi az M7-esen