Orbán: én csak egy szegény miniszterelnök vagyok

Orbán: én csak egy szegény miniszterelnök vagyok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerint nem a magyar gazdaság állapota, hanem a nemzetközi pénzmozgások irányítják a forint árfolyamát, ez pedig azt jelenti: a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága sem ért még véget – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint a rezsiharc színtere most Brüsszelbe tevődik át, és a következő hónapokban komolyra fog fordulni. Az alacsony közmunkabért illetően a kormányfő azt mondta: Magyarországon minden bér alacsony.

"Én csak egy szegény, korlátozott hatáskörrel rendelkező miniszterelnök vagyok" – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, miről fog beszélni az MNB által szervezett nemzetközi konferencián azok után, hogy az elmúlt napokban jelentősen gyengült a forint.

A miniszterelnök szerint a forint árfolyam a jegybank hatásköre, és nem jó, ha a kormányok árfolyamkérdésekről kezdenek el beszélni.

A jelenségről ugyanakkor elmondta: olyan világban élünk, ahol az egyes államok nem urai a saját pénzük árfolyamának. Orbán szerint a magyar valutát érő változások a világban zajló pénzmozgások miatt következnek be, nem a magyar gazdaság állapota miatt, amely elmondása szerint stabil és erős.

©

Ezek a nemzetközi mozgások ugyanakkor a kormányfő szerint azt is jelzik, hogy a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága nem ért még véget, és a valuták törékenyek maradtak a kontinensen.

Rezsiharc – a központ Brüsszel

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kész kötelezettségszegési eljárásokat indítani azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekkel a folyamatban lévő kétoldalú egyeztetések során nem sikerül megállapodni az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetéséről, Orbán Viktor azt mondta: nem történt semmi olyasmi, amire ne számítottak volna.

"Áttevődött Brüsszelbe a színtere a rezsiharcnak, és a következő hónapokban komolyra fog fordulni" – tette hozzá. "Az Európai Unió célja, hogy szabadárassá tegye az energiaárakat. A tapasztalatok szerint azonban ahol nem volt központi árszabályozás, és verseny alakulhatott volna ki az energiapiacon, ármegállapodások jöttek létre a színfalak mögött, és az árak magasabbak voltak az állam által megszabottaknál" – magyarázta Orbán, aki szerint az Európai Unió álláspontja életszerűtlen, tankönyvízű, és a gyakorlat tényei ellene beszél.

Nem a tankönyveket kéne lapozgatni, hanem újszerű megoldásokat kéne keresni – tette hozzá Orbán. "A kérdés az, mit kell tennünk azért, hogy Európában az energia ára legalább olyan olcsó legyen, mint a versenytársaknál, hiszen az USA-ban például kétszer-háromszor olcsóbb az energia mint Európában."

"Nekünk van javaslatunk, de versennyel soha nem fogunk eljutni ahhoz a szinthez, amit a riválisok hoznak." Orbán Viktor meggyőződése szerint az iparban is nonprofit energiaszolgáltatásra van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében. Ez többéves munkát igényel, "de mi Magyarországon be fogjuk vezetni (...), és lesznek követőink" – jelentette ki.

"Ki kell dolgozni ehhez a törvényt, de ebben még jelentős viták vannak" – tette hozzá. A nonprofit energiaszolgáltatás a kormányfő szerint alacsony ipari termelői árakat hoz és magasabb életszínvonalat.

Az interjúból az is kiderült, hogy hat-hét komoly közműcéggel áll tárgyalásban az állam, ezek állami kézbe kerülnének vissza. A Főgáz esetében már megszületett a megállapodás, az ehhez szükséges pénzt pedig félretették a költségvetésből.

"Minden bér alacsony Magyarországon"

A foglalkoztatási számokat illetően a miniszterelnök azt mondta: "nem akarom elvetni a sulykot, de kifejezetten lelkes vagyok". A kormányfő ugyanis saját elmondása szerint hisz abban a mondásban: ha munka van, minden van.

©

Erkölcsi szempontból rossz véleménnyel van azokról a politikusokról, akik a közmunkát végző embereket sértegetik. "Hogy lenne ez a foglalkoztatási adatok kozmetikázása?" – tette fel a kérdést Orbán arra reagálva, hogy sok kritikus hang nem tartja valósnak a javuló adatokat. "Nem kényszermunkáról beszélünk. Az emberek választhatnak a segély és a közmunkabér között. Ez az az erkölcsi felhajtóerő, amire Magyarország jövőjét építeni lehet" – tette hozzá.

Arra a kritikára, hogy a közmunkabér nagyon kevés, Orbán azt mondta, a kritika jogos, de csak annyit tudnak fizetni, amennyit a magyar gazdaság előállít.

A kormányfő azt is hozzátette: "Minden bér alacsony Magyarországon, nem csak a közmunkabér". "Azon kell gondolkodni, hogyan lehet ezeket megemelni. Vért izzadok évek óta, hogy csekély gazdasági növekedés mellett és az uniós válság közepette olyan politikát csináljunk, amivel több munkahelyet lehet teremteni."

A külföldre vándorló fiatalokról kifejtette: "természetes és pozitív, hogy ha a fiatalok meg akarják tudni, mit ér a tudásuk a világon. A kérdés az, van-e hova hazajönniük. Azon kell dolgoznunk, hogy érdemes legyen hazajönniük."