Hétvégére beérik a Rita - fotó

Hétvégére beérik a Rita - fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Idén a megszokottnál közel két héttel hamarabb szüretelhető a világ legkorábban érő cseresznyefajtája, a magyar nemesítésű Rita.

Míg az elmúlt években ez a korai fajta is csupán május 20-25-e táján érett, addig most a hétvégére várják az érést a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomásán.

A szakemberek szerint a terméskilátások kitűnőek, bár azt elismerik, hogy az elmúlt napokban hullott túl sok eső miatt a korai fajták elkezdtek repedni. Ugyanakkor hangsúlyozzák, minél keményebb húsú egy cseresznye, annál hajlamosabb a repedésre.

„Emberemlékezet óta nem ehettünk ilyen jó minőségű, hazai cseresznyét ennyire korán. Hiszen az idén már jó tíz nappal korábban érő Rita prémiumminőségű, szemben az olyan régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai. Azok csak színes gömbök voltak, míg a Rita komoly méretű, zamatos gyümölcsű” - közölte Apostol János, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

©

„Sokáig volt szárazság, majd hirtelen rengeteg csapadék hullott. Ez az éppen zsendülő korai cseresznyefajtákat meglehetősen rosszkor érte, és húsuk repedni kezdett. Ilyenkor még lehet védekezni, ha a gazdák gyorsan letakarják a fákat fóliával. De egyenletes öntözéssel is megakadályozható a hirtelen sejtgyarapodás, sejtnyúlás” – tette hozzá a szakember.

Érdi viszonylatban a hétvégére, május 10-re várják a teljes érést, ám könnyen elképzelhető, hogy a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető az ízletes csonthéjas gyümölcs, köszönhetően a melegebb időjárásnak és kevesebb csapadéknak.