Így lehet semmittevéssel milliomos

Így lehet semmittevéssel milliomos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit ingatlanügynökség szerint az átlag londoni ingatlan 1 millió fontba fog kerülni öt év múlva, ha a jelenlegi tempóban emelkednek az ingatlanárak. Az éves árnövekedés 17 százalék, ezzel ugyanakkor egyáltalán nem tart lépést a fizetések emelkedése, az első lakásvásárlók így teljesen kiszorulnak a piacról. Akik viszont már ingatlannal rendelkeznek, azok hihetetlen jól járnak.

Rendkívül áremelkedés előtt áll a londoni ingatlanpiac – írja a brit Metro újság. A tavalyi évben egy átlagos londoni ingatlan 459 ezer fontba került, ez 17 százalékos emelkedést jelent a 2012-es árszinthez képest. Ha a következő 5 évben is folytatódik a mostani trend, akkor nagy valószínűséggel 2019-re az átlagos londoni ingatlan 1 millió fontba fog kerülni.

Az árak csillagászati magasságokba hajtásával párhuzamosan egyre kevesebben engedhetik meg maguknak azt, hogy ingatlant vásároljanak a brit fővárosban. A londoni átlagfizetés jelenleg évente 37 ezer font, a fizetések emelkedésének üteme pedig nem tart lépést a helyi ingatlanárak felfutásával. Az első lakásvásárlók, kisebb pénzű vevők így szinte teljesen kiszorulhatnak a londoni ingatlanpiacról. Akinek viszont már van ingatlana, az hihetetlen jól járhat, ráadásul ezért szinte semmit sem kell az illetőnek tennie, csak kivárni a következő pár évet, majd esetleg akkor értékesíteni ingatlanát.

Elszaladtak a londoni ingatlanárak
©

A helyzet ugyanakkor egyes elemzők szerint nem lesz ilyen drámai, mivel a belső kerületben az érdeklődők már egyáltalán nem hajlandóak kifizetni az eladók által vágyott árakat, így ott kisebb tranzakciószámmal lehet már találkozni. Egy ingatlanközvetítő cég szerint a hozzájuk becsatornázott ingatlanok több mint kétharmada túlárazott, 45 százalék 10, 25 százalék pedig 20 százalékkal. A cég ezért azt kéri az eladóktól, hogy gondolják meg, hogy mennyiért hirdetik meg ingatlanukat, lehet, hogy érdemesebb lenne egy reálisabb árat kérni értük.