Fotó: Közgép-hirdetés virít az MNO-n a Simicska-cégek különadóztatása ellen érvelő cikk mellett

Fotó: Közgép-hirdetés virít az MNO-n a Simicska-cégek különadóztatása ellen érvelő cikk mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tervezet szerint a kormány hét évre visszamenőleg megadóztatná a nagy összegű közbeszerzéseket elnyerő útépítő cégeket. A Magyar Nemzet Online körüljárta a témát.

Közgép-hirdetés virít a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet Online-on éppen amellett a cikk mellett, amely az útépítő cégek lehetséges megadóztatását boncolgatja. 

A napilapot a Nemzet Kft. adja ki, amely korábban Mahir Kft. néven futott. A szintén Mahir nevet viselő részvénytársaság Simicska Lajos elsőként privatizált cége, ma cégbirodalma zászlóshajója. A Nemzet Kft. egyik fő tulajdonosa a főszerkesztő, Liszkay Gábor, a másik tulajdonosa a Simicska érdekeltségébe tartozó – számos más médiavállalkozásban tulajdonos – vagyonkezelő cég, a Pro-Aurum Zrt.

A Közgép bannere, mint a képen is látható, a cikkben éppen annak a bekezdésnek a közelébe került, ahol az útépítők megadóztatásának életszerűtlenségéről írnak egy névtelen pályázatíróra hivatkozva.

©

Mint arról beszámoltunk, a hamarosan a kormány elé kerülő előterjesztés szerint hét évre visszamenőleg különadót vethet ki a kormány azokra az útépítő cégekre, amelyek 100 millió feletti közbeszerzést nyertek. Ebből finanszírozna egy közelgő brüsszeli büntetést.

A Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Közgéptől legalább 20 milliárd forintot venne el a tervben levő új, visszamenőlegesen kivett adó. De a fideszes hátország más cégeit, illetve a kormányokon átívelően sikeres stratégiát folytató Strabagot is több milliárd, vagy pár tízmilliárd forinttal sújthatja az új elvonás. Mindez egy nagyobb képbe illeszkedik, a hátországban megindult hatalmi játszmák, nagy átrendeződés része. A visszamenőleg hét évre vonatkozó adókivetés példátlan, de nincs, aki megakadályozza.