Penészben, hidegben és sötétben él több százezer magyar gyerek

Penészben, hidegben és sötétben él több százezer magyar gyerek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nedves, penészes lakás, az elégtelen fűtés, a világítás, megfelelő tisztálkodási lehetőségek hiánya – túl sok magyar gyerek él Magyarországon ilyen rossz körülmények között, akcióznak a civilek.

Magyarországon mintegy 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 197 ezernek sötét az otthona, és 620 ezren (a gyerekek csaknem harmada) egészségre ártalmas körülmények között, nedves, penészes lakásban él – a Habitat for Humanity Magyarország 2013-as lakhatási jelentése szerint. Abban európa sereghajtói között vagyunk, ha az otthonok túlzsúfoltságát nézzük, ám még rosszabb a helyzet a gyerekes családok körében, akiknek 65 százaléka él méltatlanul kis helyen, összezsúfolva. A rossz lakásminőség gyakran együtt jár az energiaszegénységgel is. A három vagy többgyerekes családok ötöde nem tudja megfelelően kifűteni lakását, mert rossz minőségű a fűtési rendszere, hiányos a lakás szigetelése vagy a nyílászárók nem megfelelő állapotúak.

Az Örs vezér terén felállított ház
©

A rendkívül rossz lakhatási mutatók nem is meglepőek, hiszen a gyerekeket sújtó szegénység területén is borzasztóan rosszul állunk: a gyerekek 35 százaléka súlyos anyagi nélkülözésben él Magyarországon, magyarán minden harmadik gyerek. Ez jelentős részben lakhatási problémákban mutatkozik meg, és a gyerekek egészségére, fejlődésére, tanulmányi eredményeire is rossz hatással van. A súlyos probléma ellenére, a Központi Statisztikai Hivatalnak éppen a szegénységi és kirekesztési statisztikákra nincs pénze sajtóértesülések szerint. Az is idei hír, hogy az állam arra sem adott pénzt, hogy a Tárki elkészítse az 1990 óta évente megjelenő társadalmi riportját, és végül adományokból sikerült előteremteni a szükséges forrást.

A Habitat for Humanity Magyarország a rossz helyzetre akarja felhívni a figyelmet eegy akcióval: Budapesten az Örs vezér téren egy fekete házat állítottak fel pénteken, és három nap alatt fehér téglákra írt gyermekálmokkal borítják be.