Lázár átírná az állami cégekre vonatkozó szabályokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter módosító javaslatot nyújtott be az állami vagyonról szóló törvényhez a hatékonyabb feladatellátás érdekében. A javaslat kedden jelent meg az Országgyűlés honlapján.

A javaslat szerint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter az állami tulajdonú társasági részesedések feletti jogok gyakorlójának kizárólag a miniszter által felügyelt költségvetési szervet vagy a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó szervet - vagy éppen az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó -, 100 százalékban állami tulajdonban álló gazdasági társaságot jelölhet ki. 

A döntési jogkör biztosításával a miniszter rendeletalkotási jogköre kizárólag a feladatköréhez, továbbá az irányítása, felügyelete alatt álló szervezetekhez tartozó, valamint egyedi kormánydöntés alapján ezen szervezetekhez rendelt állami tulajdonú társasági részesedésekre terjed ki - olvasható az indoklásban.

 A miniszter a javaslat szerint felhatalmazhatja a kijelölni tervezett tulajdonosi joggyakorlót társasági részesedés állam nevében történő megszerzésére vagy gazdasági társaság alapítására is.