Nagy a baj Szaúd-Arábiában: piacra dobják az olajipari koronaékszert is

Nagy a baj Szaúd-Arábiában: piacra dobják az olajipari koronaékszert is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szaúd-Arábia tőzsdére viszi az eddig afféle érinthetetlen cégként kezelt Aramco olajvállalat egy részét. A költségvetési hiányt kellene belőle foltozni, mely az olajárzuhanásnak köszönhetően átlépte a 15 százalékos szintet.

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy tőzsdén értékesíti koronaékszere, a Saudi Aramco állami olajtársaság egy részét. Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökös, Szalmán bin Abdel-Aziz uralkodó fia, védelmi miniszter a szaúdi televízióban hétfőn sugárzott interjúban arról beszélt, hogy az olajipari cég kevesebb mint 5 százaléknyi állami hányadát dobják piacra. Az Aramco piaci értéke meghaladja a 2 ezer milliárd dollárt – mondta a helyettes trónörökös.

A Saudi Aramco pénzügyeiről szinte semmit nem tudni, a cég még bevételadatait sem közli. Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt. A kőolaj ára 2014 közepe óta csaknem 60 százalékkal zuhant.

©

A tavalyi szaúdi költségvetés hiánya 367 milliárd riált, (97,9 milliárd dollár), a hazai össztermék (GDP) 15 százalékát tette ki. Az idei büdzsében 326 milliárd riálra szeretnék leszorítani a deficitet.

A közel-keleti olajexportáló országok tavaly 390 milliárd dollár bevételkiesést szenvedtek el az olajár esése miatt, és a veszteség az idén akár az 540 milliárd dollárt is elérheti. Legalábbis ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn közzétett jelentése, mely szeirnt a térség országai számára ez költségvetési deficitet és lassuló növekedést jelent; különösen olyan országok számára mint Szaúd-Arábia, mely döntően az olajbevételből finanszírozza a kiadásait. 

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállama (Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Bahrein, Omán és az Egyesült Arab Emírségek) az idén legföljebb 1,8 százalékos gazdasági növekedést tud felmutatni a tavalyi 3,3 százalék után. Az IMF ezért arra bátorítja az érintett országokat, hogy fogják vissza a jóléti kiadásaikat és csökkentsék az állami szubvenciókat. A legtöbb GCC országban már korábban fölemelték az üzemanyagok és a villamos energia árát, továbbá a vízdíjakat.

Hozzászólások